Nem látszik a kánikula vége

2024. július 18. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig – közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A következő napokban ugyanis továbbra is folytatódik a kánikula, de egy árnyalattal már elviselhetőbb lesz a forróság, írja az Időkép.

A HungaroMet előrejelzése szerint csütörtökön napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő, itt előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30–37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb.

Pénteken napos idő valószínű többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhővel, azonban záporok, zivatarok besodródhatnak az Alpokaljára. A keleti országrészben többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalban 15–24, délután 30–36 fokra van kilátás.

Szombaton sok napsütés várható időszakosan megnövekvő fátyol- és gomolyfelhőzet mellett. Helyenként – legkisebb eséllyel északon, északkeleten – valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban általában 14–23, délután 30–36 fok között várható, továbbra is a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Vasárnap többnyire napos idő valószínű, a nap nagyobb részében még száraz lehet az idő, majd nyugat felől növekszik a felhőzet, ezzel összhangban a zápor, zivatar kialakulási esélye is növekszik. A hőmérséklet hajnalban 13–22, délután 31–37 fok között várható.

Arról, hogy hogyan lehet elviselni ezt a hőséget, és hova menekülhetünk napközben, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!