Kijavították a hőségben tönkrement futópályát a debreceni reptéren

2024. július 17. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan csütörtök hajnaltól újraindul a légi közlekedés a debreceni repülőtéren, miután kijavították a hőségben tönkrement futópályát – számolt be erről az MTI.

Múlt hét pénteken írtunk arról, hogy a futópálya állapota miatt ideiglenesen bezárták a debreceni repülőteret. A szakemberek a csütörtök esti pálya-ellenőrzés során olyan hibát észleltek a pálya felületén (a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt), ami veszélyeztette a légi közlekedést.

A pálya állapotáról Papp László, Debrecen polgármestere osztott meg fotókat néhány nappal ezelőtt a Facebook-oldalán. Akkor azt írta, a négyezer betontáblából álló pálya több pontján is további dilatációs hézagokat vágnak annak érdekében, hogy a hasonló esetek előfordulásának kockázatát csökkentsék. „Ez a havaria helyzet is ráirányította a figyelmet arra, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtér milyen fontos szerepet tölt be a régió és a város közlekedési, gazdasági és turisztikai életében” – tette hozzá.

A sérült betontáblák cseréje és a szükséges munkálatok elvégzése után a reptér üzemeltetője közleményben azt írta: „A szakemberek további állapotfelméréseket, valamint műszaki ellenőrzéseket végeztek annak érdekében, hogy a futópályát a repülésbiztonsági kockázat minimalizálása mellett helyezhessék ismét üzembe.”

Hozzátették: a repülőtár várhatóan 2024. július 18-án, csütörtökön, helyi idő szerint 00:30 órától ismét tudja fogadni a Debrecenbe érkező és innen induló járatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!