Súrolja az országot egy hidegfront, de sokat nem segít majd a hőségen

2024. július 17. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az év leforróbb napja után, amikor is 41,6 fokot mértek Kelebián, némiképp enyhébb lehet az idő egy, az országot súroló hidegfront miatt, jelentős változásra azonban nem lehet számítani – derült ki a HungaroMet beszámolójából.

Az előrejelzés szerint az Északi-középhegységben 25, másutt 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, 29 fokos középhőmérséklet az Alföldön, a középső területeken, illetve délen valószínű. Lehetnek zivatarok reggelig, kora délelőttig az ország északkeleti részén, illetve a középső országrészben fordulhatnak elő, és néhol viharos (60-80 km/h) széllökés, jégeső (~1-3 cm), intenzív csapadék (~15-25 mm) kísérheti őket. Az egymást követő cellákból lokálisan felhőszakadás (>25-30 mm) sem zárható ki.

A nap további részében éjfélig a középső országrészben, illetve a Dunától keletre van esély zivatarok kialakulására. Ezekhez viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (~1-3 cm), intenzív csapadék (15-25 mm) társulhat, továbbá lokálisan felhőszakadás (> 25-30 mm) is előfordulhat, elsősorban az Északi-középhegységben, Pest megyében.

Az előrejelzés szerint a napi maximum 30 és 36 fok között lehet a hőmérséklet délután, de enyhébb időjárásra, 30 fokra inkább csak Sopron környékén érdemes számítani. A Dél-Alföldön élők 38-40 fokkal kalkuláljanak. A MeteoStudio szerint a folyatásban csökkenhet némiképp a hőmérséklet, így inkább 30 fok közelében mozog majd a hőmérséklet. A nagy forróság miatt harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!