Panaszt nyújtott be a bírói fizetések miatt egy magyar bíró az Európai Bizottságnak

2024. július 15. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Elég volt. Soha nem lehetett és nem is lehet költségvetési kérdés a hatalmi ágak méltó javadalmazása. Ahogy ez a másik két hatalmi ág, az Országgyűlés és a kormány esetében soha nem is volt az. Aki azt állítja, hogy egy nagyságrendileg 40 ezer milliárd forint főösszegű magyar költségvetésben éppen a legalapvetőbb demokratikus intézmény megfelelő működésére nincs pénz, az térjen magához” – fogalmazott a 24.hu-nak dr. Oláh Gaszton, aki megunva a bírói alulfizetettséget az Európai Bizottsághoz fordult panaszával. A Budapest Környéki Törvényszék bírója a beadványban azt írta, hogy a bírák és igazságügyi alkalmazottak javadalmazására vonatkozó törvényi szabályozás elégtelensége miatt Magyarországon az uniós joggal ellentétes módon, tartósan és rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége.

A bíró szerint méltatlan mélységben vannak az igazságszolgáltatásban dolgozók fizetései, és arra biztatja kollégáit, hogy nyújtsanak be panaszokat ők is. Oláh szerint a bérükre vonatkozó törvényi szabályozás több okból is összeegyeztethetetlen a bírói függetlenség elvével, például, mert nem biztosít a bírói hivatás jelentőségéhez méltó javadalmazást a magyar bírák és igazságügyi alkalmazottak számára, vagy mert nem tartalmaz olyan korrekciós mechanizmust, amely garantálja a bírói és igazságügyi alkalmazotti fizetések reálértékének megőrzését, illetve mert nem biztosítja a bírói hatalmi ág elválasztását a másik két hatalmi ágtól.

„A probléma rendszerszintű jellegét igazolja, hogy a magyar igazságszolgáltatási szervezetrendszer alulfinanszírozottsága nem először sodorja kritikus helyzetbe a harmadik hatalmi ágat. Tíz év távlatában másodszor áll elő az a helyzet, hogy a bírák és igazságügyi alkalmazottak javadalmazása évekre elértéktelenedik” – írta Oláh Gaszton.

A panaszt legfeljebb 12 hónapon belül meg kell vizsgálnia az Európai Bizottságnak, mely, ha a benne foglaltakat megalapozottnak véli, kötelezettségszegési eljárást indít.

A 24.hu korábban is írt arról, hogy egyre több bíró hagyja ott a pályát az alacsony bérek miatt. Egy névtelenül nyilatkozó törvényszéki bíró arról beszélt, hogy szerinte már egy szakmunkás is sokkal többet keres nála. Az Igazságügyi Minisztérium a 24.hu megkeresésére azt közölte, hogy a bérrendezés ügyében sem az Igazságügyi Minisztériumnak, sem az igazságügyi miniszternek nincs hatásköre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!