Jön a hét legperzselőbb napja

2024. július 15. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn többnyire napos időre számíthatunk időszakosan megnövekvő fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat, utóbbiakhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32–40 fok között alakulhat.

Hétfőre a zivatarok miatt országszerte elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, a magas középhőmérséklet miatt azonban már három északnyugati vármegyét leszámítva mindenhová másod-, illetve öt délkeleti vármegyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, utóbbi azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

A héten a legperzselőbb nap azonban a keddi lesz, írja az Időkép: ekkor országszerte nagyon meleg lesz, 35–41 fok közé ugrik majd a hőmérséklet, de délkeleten 41 fok fölé is kúszhat a hőmérők higanyszála. Emiatt a HungaroMet Zrt. már csak másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adott ki:

Forrás: HungaroMet Zrt.
Forrás: HungaroMet Zrt.

Mint a HungaroMet írja, kedden a sok napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti, déli szél lassanként északira, északnyugatira fordul, és több helyen megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az Időkép előrejelzése szerint a hét hátralevő részében sem fogunk fázni, szerdán és csütörtökön 31–39 fok között fogunk ingadozni, péntek-szombatra azonban végre az alföldi régiókban is enyhülni fog pár fokkal a tikkasztó hőség, 30–36 fokra számíthatunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!