Nem elég a pokoli hőség, az UV-sugárzás is nagyon erős lesz hétfőn

2024. július 14. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Emellett azt is jelezték, hogy az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak jégesővel, felhőszakadással járó zivatarok is – írja az MTI.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben kell majd különösen figyelni a hőség miatt, ezekben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. További tizenegy megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, itt 27 fok között alakulhat a napi középhőmérséklet.

Az ország nyugati szegletében, vagyis a Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyében élők kimaradnak a gatyarohasztó hőségből, de meg lehet nyugodni, fázni ők sem fognak. Az UV-B sugárzásra pedig mindenkinek oda kell majd figyelnie – a meteorológiai szolgálat fokozott védekezésre kérte az embereket, valamint arra, hogy 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Arról, hogy ebben a helyzetben hogyan lehet és érdemes védekezni, itt írtunk részletesen, a várható UV-B értékek területi eloszlását pedig ide kattintva lehet megnézni.

És ha mindez nem lenne elég, ismét kialakulhatnak zivatarok is, a szombaton az ország nyugati felére kiadott riasztások után vasárnap szórványosan, inkább a Dunától keletre és a déli megyékben valószínűek zivatarok, hétfőn pedig helyenként alakulhat ki zivatar, valamivel nagyobb eséllyel északkeleten és délnyugaton. A zivatarokat viharos széllökések, jégeső, valamint intenzív csapadék, néhol akár felhőszakadás is kísérheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!