Ismét elromlott, és javítani kell a győri kórházban a daganatos betegeket kezelő sugárkészüléket

2024. július 12. – 13:33

Ismét elromlott, és javítani kell a győri kórházban a daganatos betegeket kezelő sugárkészüléket
Új sugárterápiás készülék a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház onkológiai centrumában 2015. július 16-án az átadás napján – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Legutóbb áprilisban mindkét sugárkészülék leállt a nyugat-dunántúli régió vezető kórházában, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban. A daganatos betegeket napokig nem tudták sugárterápiával kezelni.

Egy beteg most hasonló esetről számolt be az egyik legismertebb győri Facebook-csoportban. Azt írta, hogy ismét leállt mindkét gép és azt az információt kapták, hogy „két hétig biztosan, de lehet, hogy tovább sem fogják megkapni a rákos betegek a gyógyuláshoz elengedhetetlenül szükséges sugárkezelést”.

A Telex ennek kapcsán megkereste a kórházat, ahol a kommunikációs osztálytól azt a választ adták, hogy a két készülék közül „az egyik valóban nem működik”, a másikon viszont a betegellátás biztosított. Hozzátették, hogy a szakszervizzel azonnal felvették a kapcsolatot, ők pedig soron kívüli javításról döntöttek.

A tervek szerint mától, tehát péntektől mindkét készüléken biztosított lesz a betegellátás.

A válaszból kiderül, hogy most is voltak olyan betegek, akiknek a kezelését át kellett ütemezni, őket a kórház értesítette és a javítás után haladéktalanul megkapják az ellátást. Kérdeztük azt is, hogy ugyanaz volt-e a hiba, mint negyed éve, de erre nem kaptunk választ.

A győri Petz-kórházban két sugárterápiás készülék üzemel, egy korábbi adat szerint naponta mintegy százötven daganatos beteget kezelnek rajtuk. A lineáris gyorsítókat 2015-ben üzemelték be, tehát nem egészen tíz évesek. Az egyetemi oktató kórház és annak onkológiai részlege régiós feladatot lát el, ami azt jelenti, hogy Győrön kívül fogadja a többi mellett Sopron és Mosonmagyaróvár betegeit, de vannak, akiket a szomszédos megyékből küldenek ide.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!