Gulyás Gergely szerint akár ősszel jöhet törvénymódosítás a kötelező újraszámolásról

2024. július 12. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez nem egyszerűen csak megfontolásra érdemes, de jó javaslat is” – felelte az Atv.hu kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken arra, hogy túl kis szavazatkülönbségnél legyen alapvetés az újraszámolás. Az utóbbi hetekben a budapesti főpolgármester-választáson alakult ki minimális különbség Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között, amit több fellebbezés, bírósági döntés és újraszámolás után végleg Karácsony nyert meg.

Gulyás elmondta, fél vagy 1 százalékosnál kisebb különbségnél lehetne értelme az újraszámolásnak. „A választási eljárási törvény módosítására az Országgyűlések van módja, lehetősége. Egy ilyen jellegű, a bár technikainak tűnő, – de mint most a gyakorlatban látjuk – egy ilyen fontos módosítás akár konszenzusos lehetne” – mondta a miniszter. Szerinte a korábbi 0,005 százalékos Karácsony-Vitézy különbségnél „magától értetődő és mindenkinek, talán még a vezetésre álló jelöltnek is az érdeke, hogy egyértelmű legyen, mi a választópolgárok akarata”.

A miniszter azt mondta még, a főpolgármester-választás bizonyította, hogy a magyar bírósági rendszer képes a gyors döntéshozatalra. Arról is beszélt, hogy látszott, „csalni senki nem akart”, viszont amikor ötféle szavazatot kellett összeszámolni a szavazókörökben késő este, „ilyenkor a tévedés lehetősége nem kizárható”. A túl kis különbségek miatti újraszámolások kötelezővé tételéről még nem tárgyalt a kormány, ősszel esetleg beterjeszthetnek egy ilyen javaslatot.

Mint írtuk, a Nemzeti Választási Bizottság hivatalosan is megállapította a főpolgármester-választás újraszámlálás utáni végeredményét: harmadszorra is Karácsony Gergely nyert. Bő egy hónappal a június 9-i választás után ezzel vélhetően végleg eldőlt, ki lesz október 1-től Budapest főpolgármestere. 293 szavazat különbség van a két fő jelölt, Karácsony és Vitézy között. Az újraszámlálás után egyébként ugyan a két jelölt között nőtt a különbség, a Karácsonyra és Vitézyre leadott, eddig hivatalosnak számító összes szavazat száma azonban csökkent: Karácsony esetében 40-nel, Vitézynél 292-vel.

Vitézy Dávid egyébként már az eredmény kihirdetése előtt gratulált Karácsony Gergelynek. A választási saga előzményeit szintén ebben a cikkünkben vettük végig naplószerűen. Ha önt érdekli, mit mondott a Telex stúdiójában a két jelölt pénteken a történtekről, olvassa el itt összefoglalónkat, vagy alant nézze meg a videót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!