Vitézy: Karácsony előnye minimálisan nőtt az újraszámlálás első napján

2024. július 9. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

„A főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig a mi információnk szerint nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon” – írja a Facebookon Vitézy Dávid az újraszámlálás első napjáról.

A főpolgármester-jelölt szerint eddig rendezett keretek között zajlott az újraszámlálás abban a nyolc kerületben, ahol kedden számolják újra a főpolgármester-jelöltekre egy hónappal ezelőtt leadott szavazatokat. Mint írja, a hozzá és csapatához eljutott információk szerint eddig több mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott: „voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – mindhárom jelölt kapott ilyet.”

„Tehát az eredeti 41 darabos különbség több mint 6x-osának változott a minősítése, pedig ma eddig csak a szavazatok egyötödét számolták újra. Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt”

– írja az LMP jelöltje, aki mögé az utolsó pillanatban a Fidesz is teljes mellszélességgel beállt. Mint írja: „A következő két napban még sok százezer szavazatot fognak átvizsgálni. A végeredményt nem tudjuk, de mindenkit arra kérek, higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz – ez ugyanis a közös érdekünk, akárki is lesz végül a győztese ennek a főpolgármester-választásnak. Ahogy eddig is, most is elmondom: az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadom.”

Ahogy korábban írtuk, az I. kerületben már a dobozok felnyitása után tíz perccel találtak problémás szavazólapot az újraszámlálók. A 444.hu viszont független megfigyelők közlése alapján azt írja, hogy délután 3-ig egyedül a XXIII. kerületben változott az újraszámlálás miatt jelentősen a választás eredménye, 21 szavazatos különbség alakult ki a két jelölt között, de azt nem közölték, kinek a javára. Kedden az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületben számolják újra a szavazatokat, a többi kerületekben szerdán és csütörtökön számolnak, eredményt pénteken hirdet az NVB.

A Kúria július 7-én rendelte el, hogy az NVB-nek újra kell számolnia a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat. A legfőbb bírósági fórum ezt azután tette, hogy az Alkotmánybíróság helyt adott a választáson alulmaradó Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának.

Június 10-én még úgy tűnt, hogy Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere, aki 324 szavazattal többet kapott egy nappal korábban. Viszont rengeteg, 24 589 érvénytelen szavazat volt, ezeknek az újraszámolását kérte Vitézy Dávid. Június 15-én aztán az NVB valóban újraszámolta az érvénytelen szavazatokat, de ekkor még csak az érvényteleneket. Ezután is az jött ki, hogy Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, de előnye mindössze 41 szavazatra olvadt Vitézy Dáviddal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!