Július 31-ig találják ki, hogyan is ellenőrizzék a médiatermékek külföldi finanszírozását

2024. július 9. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónapja sincs az igazságügyi miniszternek, Tuzson Bencének arra, hogy kollégáival előkészítse azt a jogszabály-módosítást, ami lehetővé teszi a kormány számára, hogy a háborúellenes akcióterv zászlaja alatt ellenőrizhessék a sajtótermékek finanszírozását. A tervekről a hétfői kormányinfón esett szó.

A Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelent határozat értelmében a kormány áttekintette „az orosz–ukrán háború helyzetét, és megállapította, hogy veszélyesnek tartja a háború elhúzódását; rögzíti, hogy Magyarország a békére törekszik, de vannak olyan érdekcsoportok, akik Magyarországot bele akarják sodorni a háborúba”. Ezért hirdetnek háborúellenes akciótervet, amelynek részeként „szükséges védelmi hozzájárulást fizetni azokban a szektorokban, ahol a háborús idők extraprofitot eredményeztek”. Ennek a bevételnek a Honvédelmi Alaphoz kell hozzájárulnia. Ezt a pénzügyminiszter dolgozza ki, gyakorlatilag most.

A következő pontban írnak a finanszírozás ellenőrzéséről: eszerint döntöttek arról, hogy fel kell lépni a háborús propaganda ellen, és arról is, hogy szükséges olyan jogszabály kidolgozása, amely alapján a politikai pártoknak átláthatóvá kell tenniük a forrásaikat, és a médiatermékek külföldről érkezett támogatásait nyilvánosságra kell hozni, illetve amennyiben megállapítják, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára. A kormány „felhívja az igazságügyi minisztert, hogy gondoskodjon a szükséges jogszabály-módosítások előkészítéséről”, a feladatok határideje július 31.

Arról, hogy mit lehet tudni az ellenőrzésről, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!