Jeszenszky Géza: Putyin Orbán kedvéért nem fogja mérsékelni követeléseit

2024. július 9. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktorral nem az a baj, hogy a keleti gazdasági nyitás híve, hanem az, hogy a külpolitikában is egyre nyíltabban együttműködik Oroszországgal – nyilatkozta a Hvg.hu-nak Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és washingtoni nagykövet.

Jeszenszky szerint az orosz–ukrán háború kiváló lehetőséget biztosított volna Orbán számára, hogy arcvesztés nélkül kihátráljon Putyin mögül, és visszatérjen nyugati szövetségeseihez, ehelyett bár szavakkal elítéli az orosz agressziót, tetteiben „az orosz érdekeket képviseli a nyugati szövetségesekkel szemben”.

Orbán Viktor múlt héten indult „békemisszióra”, a háború kitörése óta először Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt, majd Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A volt külügyminiszter szerint a „békemisszió” csak egy üres kifejezés, amivel Orbán a saját fontosságát kívánja demonstrálni, ráadásul aligha lehetne Orbánra úgy gondolni, mint semleges közvetítőre, békítő félre, mert a jelenlegi helyzet egyedül az orosz elnökön múlik.

„Az oroszok feltételei világosak: négy ukrán megye átengedése, és a maradék Moszkva vazallusa. Nem valószínű, hogy Putyin egy olyan kis országtól fog tanácsot kérni, mint Magyarország. Orbán kedvéért nem fogja mérsékelni követeléseit.”

Szerinte az sem valószínű, hogy az ukrán elnök Orbánon keresztül üzent volna bármit Putyinnak. Ez már csak azért is nehezen elképzelhető, mert a magyar miniszterelnök látogatása után Zelenszkij azt nyilatkozta, Orbán nem mondta neki, hogy Kijev után Moszkvába megy. Az ukrán elnök hangsúlyozta azt is, Orbán nem lehet közvetítő közte és Putyin között. Ezt azzal indokolta, hogy Magyarország nem elég erős egy ilyen közvetítőszerephez.

Orbán Moszkvából Pekingbe utazott, ahol Hszin Csin-ping kínai elnökkel találkozott. Hszi május elején járt Magyarországon.

„A szerelmesek találkoznak ilyen sűrűn”

– mondta erről Jeszenszky.

A volt külügyminiszter arról is elmondta a véleményét, hogy a magyar fél péntek este rövid határidővel lemondta Szijjártó Péter külügyminiszternek Annalena Baerbock német külügyminiszterrel hétfőre tervezett budapesti találkozóját. A lépést a magyar fél technikai okokkal indokolta (Orbán Viktor és Szijjártó Péter együtt voltak Ukrajnában, Oroszországban és Kínában is, ahonnan Washingtonba utaztak a NATO-csúcsra). Jeszenszky szerint ez az udvariatlan gesztus „diplomáciai pofon” volt, ráadásul egy olyan féllel szemben, amely Magyarországnak az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Szerinte azzal, hogy Szijjártó az összes keleti útjára elkísérte Orbánt, azt üzente a német külügyminiszternek, hogy ő nem annyira fontos partner, mint az azeri vagy kínai kollégák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!