Sok delegált állította, Vitézy kárára tévedtek a korábbi szavazatszámlálásnál, pedig nem

2024. július 9. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben zajlik az újabb újraszámlálás a budapesti főpolgármester-választáson, a 444 közölt egy cikket arról, hogy átnézték a választóköri jegyzőkönyveket. Ugyanis a nagy fellebbezéshullámot pont a jegyzőkönyvezett panaszok indították el, amelyek jelentős része szerint Vitézy Dávid kárára mentek érvénytelen voksok a szavazáson.

Kavarodást okozott a fideszes jelölt Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatos visszalépése, ami után sok szavazókörben sokszor egy vékonyka vonallal húzták csak át a nevét. Sokan ezért elsőre behúzták az X-et Szentkirályira, majd Vitézyre is, azonban ezek érvényes voksok voltak, hisz csak az egyik X ment valóban induló jelöltre. Viszont ezután 200-nál is több delegált adta nyilatkozatba, hogy a szavazókörükben emiatt voltak rontások.

Példákat is felhoztak a Waldmann Tamás által közadatkérés során megszerzett delegátusi nyilatkozatokból. A legtöbb pont arról ír, hogy a bizottság „érvénytelennek nyilvánította azokat a szavazólapokat, amiken (…) Szentkirályi Alexandrára és ezen kívül egy másik jelöltre leadott szavazatok szerepeltek”. Olyan is akadt, ahol a bizottság „Vitézy Dávid neve mellett leadott szavazatokat érvénytelenített, mert a szavazólapon más (…) jelölések, írások, rajzok is szerepeltek”.

Sok szavazókört így újraszámoltak, és érvényesnek minősítették a Szentkirályira és Vitézyre is behúzott voksokat, így olvadt az első körös 324 szavazatos Karácsony-előny 41-re. A cikk szerint sok olyan szavazókör volt, ahol azt állította a delegált, hogy náluk is rontottak, aztán kiderült, hogy ott nem volt olyan szavazat, amit tévesen gondoltak érvénytelennek. A 444 több ilyen szavazókört is felsorol.

A lap végül arra jutott, hogy 56 olyan szavazókör volt, ahol azt nyilatkozták, hogy tévedtek, és tényleg Vitézy kárára tévedtek. 92 szavazókörben azt nyilatkozták, hogy a számlálásnál tévedtek, de az újraszámlálásnál nem találtak rosszul kategorizált szavazatot. Végül 10 olyan is akadt, ahol azt nyilatkozták, hogy tévedtek, de az újraszámlálásnál kiderült, hogy nem Vitézy, hanem Karácsony és/vagy Grundtner András (Mi Hazánk jelöltje) kárára.

Magyarán volt kb. száz szavazóköri delegált, akik állították, hogy rosszul kategorizált szavazat volt náluk, amivel Vitézy Dávid bukott voksot, de kiderült, hogy tévesen gondolták így.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!