27 év után leváltják a bicskei iskolaigazgatót, aki még 2018-ban foglalkoztatta K. Endrét

2024. július 9. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Súlyos szakmai és etikai kifogások” miatt nem támogatta a Belügyminisztérium és az illetékes tankerület sem Bárányos József fideszes önkormányzati képviselő, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatójának igazgatói pályázatát, így 27 év után távoznia kell posztjáról – írja a 24.hu.

Bárányossal kapcsolatban még 2018-ban kifogásolta az illetékes tankerület, hogy testnevelő tanárként foglalkoztatta az akkor éppen büntetőeljárás alatt álló K. Endrét, a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesét, a kegyelmi ügy egyik főszereplőjét. K. Endrét kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték, Novák Katalin azonban tavaly – a pápalátogatás alkalmából – elnöki kegyelemben részesítette.

Az ellene folyó eljárásról értesülve az illetékes Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs azonnali hatállyal felmentette K. Endrét a munkavégzés alól. A tankerületi igazgató akkor azt mondta, Bárányos „nem tett semmit”, pedig tudta, hogy mivel vádolják K. Endrét. A munkáltatói jogokat egyébként nem az iskolaigazgató, hanem a tankerület gyakorolja. Bárányos 2019-ben is megpályázta az igazgatói posztot, akkor meg is kapta.

Azóta is az iskola igazgatójaként dolgozott, csak most, a kegyelmi botrány kirobbanása után fél évvel döntöttek a leváltásáról. Az igazgató mandátuma augusztus 15-én jár le – ezt egy, a Facebookon közzétett videóban jelentette be Bárányos múlt hét pénteken.

Vezetői pályázatát sem a Székesfehérvári Tankerületi Központ, sem a Klebelsberg Központ, sem a Belügyminisztérium nem támogatta.

A 24.hu kérdésére a Székesfehérvári Tankerületi Központ azt írta, „a jelenlegi igazgató munkájával szemben súlyos szakmai és etikai kifogások is felmerültek, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését”.

„Hirtelen alkalmatlan lettem a feladat ellátására” – fogalmaz a videóban Bárányos. Az iskolából nem távozik, szeptembertől beosztott pedagógusként dolgozik az intézményben.

A bejelentése után a Csokonai szülői közösségének tagjai petíciót indítottak, ezt eddig 265-en írták alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!