Több mint harmincezren várnak legalább két hónapot műtétre ma Magyarországon

2024. július 8. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint harmincezer olyan beteg van ma Magyarországon, akiknek legalább hatvan napot kell várniuk műtéti beavatkozásra az állami egészségbiztosító adatai alapján, írta az Economx.hu.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján 30 447 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra több mint hatvan napig. Kétféle várólista van, az egyik a kötelezően vezetett, míg a másikra a kapacitáshiány miatt várakozók kerülnek. A kötelező várólistán 27 553-an szerepelnek, egy hónappal ezelőtt ez még csak 26 ezer volt, míg a kapacitáshiány várólistájára 2914-en kerültek.

A legtöbben, 13 343-an térdprotézisműtétre várnak, a betegek száma egy hónap alatt 552-vel nőtt. Csípőprotézisre 7236-an várnak, háromszázzal többen, mint egy hónapja.

Csípőprotézis-műtétre az Országos Sportegészségügyi Intézetben az átlagos tényleges várakozási idő az elmúlt fél évben 360 nap volt, az intézményben jelenleg 78 várnak a műtétre. A várakozási idő szempontjából a dobogó második helyén, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet van, itt az átlagos tényleges várakozási idő a megelőző fél évben 322 nap volt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban pedig 321 napig kellett várni az elmúlt fél évben, most 258-an várnak csípőműtétre, hat hónapon túl.

Szürkehályog-műtét miatt valamivel több mint 4500 betegnek adtak fél éven túli időpontot. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktató kórházban 952 beteg várakozik, az átlagos várakozási idő az elmúlt fél évben 190 nap volt. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórházában 181 nap volt az elmúlt fél év várakozási statisztikája, most két hónapon túl pedig 323-an várnak a műtétre.

A térdműtéteknél a Somogy vármegyei Kaposi Mór Oktató kórház hozza a legrosszabb statisztikákat, az előző fél évben átlagosan 620 napot kellett várni, és most is 651 beteg várja 60 napon túl a műtétjét. A Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórházban 542 nap az átlagos tényleges várólista hossza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!