Karácsony Gergely négy feltételhez kötötte a szavazatok újraszámolásának tisztaságát

2024. július 8. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a szavazatok újraszámolásának tisztaságával kapcsolatban általa szükségesnek tartott garanciákat Karácsony Gergely, miután vasárnap kiderült, az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria döntését, amely őt nevezte meg a június 9-i önkormányzati választás győzteseként.

A főpolgármester a tájékoztató előtt arról posztolt a Facebookon, hogy a választásokat követő érvénytelen szavazatokat érintő újraszámoláson szerinte két és félszer olyan magas volt a Vitézy Dávidra leadott, majd utólag érvényesnek minősített szavazatok aránya a fideszes kerületekben, a VII. kerületben pedig teljes volt a káosz. Karácsony szerint ez a káosz fog elszabadulni, amikor közel 800 ezer érvényes szavazatot számolnak újra hamarosan az alkotmánybírósági döntés értelmében.

A tájékoztatón Karácsony elmondta, hogy a választási eredmények szorossága miatt is felvethető, hogy külön garanciákra van szükség a szavazatok újraszámolása során. Szerinte az érvénytelen szavazatok újraszámolásának elrendelése és maga a folyamat is problémás volt. Állítását azzal támasztotta alá, hogy kijelentette, az urnák felnyitása során sok helyen nem voltak jelen ellenzéki szavazatszámlálók, de gond volt a szavazatok kötegelésével is.

A főpolgármester az Alkotmánybíróság döntését is jogsértőnek minősítette, bár mint mondta, nem tudja, hogy a bíróság új fideszes elnöke a döntéssel meg akart-e felelni politikai elvárásoknak. Karácsony Gergely négy feltételhez kötötte a szavazatok újraszámolásának tisztaságát, amelyek hiányában a választási csalás kísérleteként tekinti majd az újraszámolást:

  • Az újraszámolás során se az urnákat, se a szavazólapokat ne vigyék sehova a választási bizottság delegáltjai nélkül.
  • Az urnák felbontása során legyen jelen a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellenzéki delegáltja is. Ez a főpolgármester szerint elhúzódó folyamatot eredményezhet, noha a törvény hat napot biztosít az újraszámolás elvégzéséhez.
  • Karácsony ezen kívül teljes körű nyilvánosságot követel mind a huszonhárom kerületben, mert szerinte nélkülözhetetlen a sajtó jelenléte és a legapróbb részletek dokumentálása.
  • Mint kiemelte, az időnyomás miatt, illetve felkészülve arra, hogy az NVB-ből esetleg nem tud mindenki jelen lenni, fontos, hogy minden főpolgármester-jelölt küldhessen saját delegáltat megfigyelőként, illetve Karácsony Gergely szerint nemzetközi választási megfigyelőkre is szükség van.

A főpolgármester sajtótájékoztatója előtt Vitézy Dávid is közzétette a szavazatok újraszámolásával kapcsolatos garanciális feltételeit, amelyekben ugyancsak fontos elem a sajtó és a nyilvánosság jelenléte a folyamat során, illetve az, hogy a most a kerületekben lezártan őrzött urnák felnyitásakor, Vitézy szintén fontosnak tartja, hogy az NVM, a főpolgármester-jelöltek, tehát rajta és Karácsonyon kívül a Mi Hazánk-os Grundtner András delegáltja is jelen lehessenek a folyamat során. Továbbá szerinte is minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, illetve a megfigyelőknek, hogy kizárható, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a választások óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!