Vitézy Dávid: Ennyire szoros eredmény minden demokráciában teljes újraszámláláshoz vezet

2024. július 7. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt pozitívan reagált a Kúria mai döntésére, amiben a testület a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálása mellett döntött. Vitézy szerint jó lett volna, ha a teljes újraszámláláshoz nem kellett volna „ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő”.

Az LMP jelöltje a posztjában Magyar Györgynek, a Civil Választási Bizottság elnökének blogbejegyzését idézi, aki szerint a Nemzeti Választási Bizottság hibázott, amikor csak az érvénytelen szavazatokat számoltatta meg újra.

Vitézy hozzátette, természetes, hogy a Kúria döntése indulatokat szül, de szerinte indokolt az újraszámlálás.

„A szavazólapokat a választás óta a kerületi polgármesteri hivatalok részeként működő helyi választási irodák őrzik. Bízom benne, hogy mindenhol a törvényes garanciáknak megfelelően őrzik a szavazatokat, és az újraszámlálás megkezdéséig senkit nem engednek hozzáférni. Kérem, a köztisztviselők mellett a pártok delegáltjai is legyenek jelen az urnák felnyitásakor, és éljenek az ellenőrzés törvényes lehetőségével” – írta posztjában Vitézy.

A Kúria döntésére korábban Karácsony Gergely is reagált, aki azt tartaná helyes eljárásnak, ha a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennének ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást.

A Kúria azután döntött az újraszámlálásról, miután az Alkotmánybíróság (AB) pénteki döntésében helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának, és ezzel megsemmisítette a Kúria korábbi végzését, ami helybenhagyta a főpolgármester-választás eredményét, vagyis a Karácsony Gergely győzelmét megállapító NVB-határozatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!