Strandidő lesz a hétvégén, 34-36 fokos meleggel, narancs riasztással

2024. július 6. – 07:50

Strandidő lesz a hétvégén, 34-36 fokos meleggel, narancs riasztással
Járókelő a hőségben egy párakapunál a budapesti Városháza parkban 2024. június 21-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Hungaromet előrejelzése szerint szombaton fátyolfelhős, napos idő várható, az ország északi, északnyugati felén vastagabb fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést. Csapadék nem lesz. A megélénkülő déli, délkeleti szelet többfelé kísérik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 fok között várható. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Szombat éjszaka derült vagy kissé felhős lesz az ég. Csapadék továbbra sem lesz. A délies szél eleinte még élénk lehet, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszaka hőmérséklet általában 15 és 21 fok között várható, de az északi völgyekben hűvösebb is lehet.

Vasárnap is napos időben lesz részünk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Általában száraz idő várható, de északnyugaton, északon néhol kialakulhat zápor, zivatar. Több helyütt megélénkül a déli, délnyugati szél. Délután 30, 36 fokot mérhetnek. A napos, meleg idő a jövő hét első felében folytatódik.

Az MTI szerint a meteorológiai szolgálat vasárnapra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területére, a három vármegyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Baranya, Somogy, Tolna, Fejér, Pest, Heves, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett lehet.

Hétfőre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Kedden további vármegyékben alakulhat 27 fok felett a középhőmérséklet: erre a napra már Fejér és Pest vármegyére is másodfokú figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt.

A koponyeg.hu szerint is folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre.

A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!