Nem szennyezett lehetett a rosszulléteket okozó drogos gumicukor, csak brutál erős

2024. július 6. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Pszichoaktív kannabinoid tartalmú gumicukroktól lett rosszul 31 külföldi állampolgár Budapesten az elmúlt napokban, miután egy Váci utcai kendershopban vásároltak a termékből.

Márkus József, a Legalizálj Egyesület alelnöke a szóban forgó gumicukrokról – egyenként 15 ezer forintba kerülő zacskókban öt-öt gumicukor volt, ezekben összesen 125 milligrammra rúgott a pszichoaktív THCJD nevű hatóanyag – kapcsolatban azt mondta a 24.hu-nak, hogy

„a szintetikus THCJD tizenöt-hússzor erősebb, mint a kannabisz virágzatában megtalálható THC. Ha egy ilyen csomag gumicukor hatóanyagtartalma 125 mg THCJD, akkor ez 2000 mg THC-nél többnek is megfelelhet. Ez egy akkora dózis, hogy egy tapasztalt kannabiszhasználónak eszébe nem jutna egyszerre elfogyasztani”.

Mivel a gumicukrok egyenként 25 mg THCJD-t tartalmaztak, ami önmagában erős (forrásunk szerint egy „gyakorlott” mennyiségi marihuánafogyasztó napi adagja), de még nem biztos, hogy kómaszerű állapotot idéz elő, a zacskó tartalmát egyes esetekben valószínűleg egyszerre felfalhatták a később kórházba kerülők.

Márkus szerint a nagy hatóerővel a termék árusítójának is tisztában kellett lennie, nem csak azért, mert a csomagoláson nagy betűvel virít a THCJD felirat, de azért is, mert a gyártó ilyen esetekben minimum figyelmeztetni szokta a partnereit, hogy pszichoaktív szerrel van dolguk – pontosan azért, hogy a termék ne kerüljön rossz kezekbe, és ne alakulhasson ki a mostanihoz hasonló helyzet.

Márkus megjegyzi: az üzlet közleményében az esetleges szennyezettségre való hivatkozás irreleváns, mert maga a THCJD egy olyan agresszívan viselkedő molekula, hogy önmagában veszélyezteti a fogyasztó egészségét.

A szakértői laboreredmény után fogják egyértelműen látni, hogy van-e szennyeződés a termékben, de ez a rosszulléteket tekintve Márkus véleménye szerint teljesen mindegy.

A 24.hu utolérte az érintett üzlet ügyvezetőjét, aki annyit válaszolt, hogy a THCJD jelenleg nincs tiltólistán Magyarországon.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményben figyelmeztetett: ne vegyen és ne egyen senki szintetikus droggal készült gumicukrot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!