Már 4,1 milliárd forintnál jár a Szuverenitásvédelmi Hivatal éves büdzséje

2024. július 6. – 14:47

Már 4,1 milliárd forintnál jár a Szuverenitásvédelmi Hivatal éves büdzséje
Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke a Nézőpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén 2024. június 25-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Gyors ütemben növekszik a tavaly decemberben életre hívott és az idén februárban megalakult Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése, melyet a „külföldi befolyásszerzési kísérletek” megakadályozására hoztak létre a kormánypártok, írja a 24.hu.

A Magyar Államkincstár adatai szerint februárban még csak 428,3 millió forintot irányoztak elő a hivatal költségvetésére, egy hónappal később már 528,3 milliót, áprilisban pedig ez az összeg felugrott 2 milliárd 455,2 millió forintra, a legfrissebb, májusi adatok szerint pedig már több mint 4,1 milliárd forint a hivatal éves büdzséje.

Ez azt jelenti, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal az idén több pénzből gazdálkodhat, mint a 130 munkatársat foglalkoztató Alkotmánybíróság (3,4 milliárd forint) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (3,3 milliárd).

Funkcióját tekintve talán a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) vethető össze legjobban a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, azzal a különbséggel, hogy a versenyhivatal kulcsszerepet tölt be egy jól működő piacgazdaságban. Ennek ellenére a GVH alig kap több költségvetési támogatást (4,7 milliárd forintot), mint a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A lap megkereste Lánczi Tamást, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét, hogy milyen indokkal növelték a szervezet büdzséjét, a hivatal által küldött válaszból pedig az derül ki, hogy ez még korántsem a végső állapot, és további forrásokra számíthatnak.Tekintve, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetési év közben jött létre, így a Magyar Államkincstár rendszeres időközönként bocsájtja rendelkezésre a szervezet számára biztosított forrásokat.

„A hivatal állományának feltöltése folyamatos, a szervezet működési struktúrája pedig nyilvános”

– tájékoztatták a 24.hu-t. A nyilvános kormányhatározatokból annyit lehet kihámozni, hogy az eddigi plusz pénzek túlnyomó részét dologi kiadásokra kapták, de hogy ez pontosan mit takar, azt nem tudni.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal négy hónap késéssel elkészült honlapján szereplő adatok alapján a március 31-ei állapot szerint 26 foglalkoztatottjuk volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!