Variálták a hatásköröket a kormányban: Pintér Sándor gyengült, Rogán Antal tovább erősödött

2024. július 3. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Átírták a miniszterek hatáskörét szabályozó rendeletet: a belügy- és az igazságügyi miniszter gyengült, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, a nemzetgazdasági és az energiaügyi miniszter erősödött – írja a Hvg.

A lap egy kedd este megjelent kormányrendelet alapján azt írja, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől hagyományos belügyi feladatok kerülnek át Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez. A jövőben Rogán felel a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozásáért is, de hozzá tartozik majd a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is. Ez olyan szempontból nem újdonság, hogy Rogán már októberben bejelentette, hogy idén elindul a Digitális állampolgárság program, amiért ő felel. Vélhetően ezért kerültek hozzá ezek a hatáskörök.

Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda lapunknak azt írta: Magyarország ez év őszétől a Digitális Állampolgárság program keretében fokozatosan tér át a digitális okmányokra a papír és kártya alapú okmányok helyett, teljesítve ezzel az Európai Unió EIDAS rendeletében rögzített kötelezettségeket. A Digitális Állampolgárság programot a Miniszterelnöki Kabinetiroda valósítja meg. A személyi adat és lakcímnyilvántartás mindig annál a tárcánál van, amelyik az okmányok kibocsátásáért felel, ezért volt szükség a kormány statútumának módosítására.

A Belügyminisztérium hatásköreit még tovább is nyirbálják: az energiaügyi miniszterhez, azaz Lantos Csabához kerül néhány kivétellel a vízgazdálkodás. Lantos az Építési és Közlekedési Minisztériumtól megkapja az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával és az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatos feladatokat is.

Tovább növelik az így is hatalmas hatáskörrel rendelkező Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter feladatait.

Hozzá kerül az űrtechnológia, amit Szijjártó Pétertől vesznek el, Tuzson Bence igazságügyi miniszternek pedig a fogyasztóvédelmet kell átadnia Nagynak. De a jövőben Nagy Mártonék dolga lesz stratégiát alkotni és finanszírozási feladatokat ellátni a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító számára a hazai tulajdonú vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére. A miniszter kap egy kicsit a honvédelemből is, bár eddig is felelős volt a védelmi ipari fejlesztésekért. Ez bővül tovább, ő határozza meg a védelmi iparfejlesztés stratégiai irányait a többi minisztérium bevonásával.

Szijjártó további hatásköröktől is szabadult, amiket mind Nagy Márton vitt. A jövőben nemzetgazdasági miniszter határozza meg, hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel vagy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel, de a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait sem a külügyminiszter gyakorolja a jövőben. Biró Marcell a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója lesz felelős a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati munka koordinálásáért, és feladatot kap a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezénylésével és áthelyezésével kapcsolatban is.

Cikkünk frissült a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!