Több milliárd eurós vasúti fejlesztést és egy tízéves útépítési programot jelentett be Lázár János

2024. július 3. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Átfogó vasúti fejlesztésekről beszélt, és egy tízéves útépítési programot jelentett be Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) podcastjében azt mondta, a következő négy évben több milliárd eurót fordítanának a vasúti pálya felújítására, amihez európai befektetési bankok hiteleit vennék igénybe, derül ki a Világgazdaság írásából.

Lázár szerint a vasúthálózat felújítására azért van szükség, mert a 6000 kilométernyi hálózat körülbelül 3000-3500 kilométerén sebességkorlátozás van érvényben. A fejlesztések célja a jelenlegi késések felszámolása.

Belengetett egy tízéves útépítési programot is, benne autópályákkal, gyorsforgalmi utakkal és a közúthálózat felújításával. Bár szerinte kérdés, hogy lesz-e rá erőforrás. Az állam szerinte jelenleg 600 milliárdnyi útdíjat szed be, amit megdupláznak 1000-1200 milliárdra. Emellett egy új hídról is beszélt, ez várhatóan Mohácsnál épül meg, de szerinte több átkelő is napirenden van.

Lázár János felidézte, hogy 2022 őszén megközelítőleg 5000 milliárd forintnyi állami beruházást állított le, ami nagyjából 300 építkezést érintett, ezek következményeként pedig az építőipar létszámleépítésekre kényszerült. A miniszter szerint viszont 2024-ben már némi konszolidáció látható a szektorban, meglendültek a magánberuházások, azon belül is a gyárépítések. Azt mondta, akkor lesznek majd új állami beruházások, ha lesz gazdasági növekedés is, de két probléma akkor is fennáll majd: a beruházások és a fogyasztás párhuzamos visszaesése, ami szerinte az inflációval együtt jelentős gondot jelent.

Bejelentett egy szimbolikusnak nevezett projekteket is: a Pázmány-campust, amelynek értéke 250-300 milliárd forint. A katolikus egyetem új központja 50 ezer négyzetméteren épül meg Budapesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!