Tizennégy év fegyházat kapott az embercsempész, aki a szalagkorlátnak dőlve nézte volna végig, ahogy az autójában bennég nyolc ember

2024. július 3. – 16:23

Tizennégy év fegyházat kapott az embercsempész, aki a szalagkorlátnak dőlve nézte volna végig, ahogy az autójában bennég nyolc ember
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen 14 év fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt az embercsempészt, aki a vád szerint a párjával még 2021-ben az M9-es autópálya mellett a szalagkorlátnak dőlve nézte volna végig, ahogy nyolc szír állampolgár, köztük egy gyerek is bennég a kisteherautójuk rakterében.

Az ügyészség úgy tartja, hogy az akkor 19 éves férfi és akkori élettársa, egy fiatal nő fejenként 30 ezer forintért szállított migránsokat a szerb–magyar határ mellől az osztrák határhoz, hogy a menekültek aztán Ausztriába jussanak. Egy ismerősük szervezte be őket, aki egy nemzetközi embercsempész-hálózat tagja volt.

2021 márciusában egy olyan kisteherautóval vágtak neki az útnak, ami nem volt a legjobb állapotban. A raktér le volt választva, nem voltak benne ülések, nem voltak benne levegőztető nyílások. Hátul nyolc szír állampolgár, köztük egy gyerek tartózkodott, akik korábban engedély nélkül lépték át a szerb–magyar határt.

Menet közben aztán a kocsi kuplungja meghibásodott, a motortérből füst kezdett szivárogni. Kénytelenek voltak félreállni az M9-es autópályán. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei észlelték a helyzetet, majd megkérdezték a sofőrt, hogy szállít-e valamit a raktérben. Ő erre nemmel felelt, majd megpróbálta beindítani az autót.

A járőrök felszólították, hogy hagyja el a kocsit és nyissa ki a rakteret, mivel már a motorháztető alól is füst szállt fel és égett szagot éreztek. A férfi azt mondta, a hátsó ajtó beszorult, nem nyitható, és amikor a rendőrök is rápróbáltak, ők sem tudták kinyitni. Ezért tűzoltókat kértek a helyszínre, majd mondták a férfinak, hogy adja át a kulcsokat. Ő szándékosan beletörte a kulcsot a gyújtáskapcsolóba, és folyamatosan azt hajtogatta, hogy nincsen hátul senki és semmi.

De a járőrök dörömbölést és kiabálás hallottak a raktérből, amit végül annak utasaival összefogva sikerült csak kinyitniuk. A jelenetet a két vádlott a szalagkorlátnak támaszkodva nézte végig. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, a kocsi már teljes terjedelmében égett.

Többszörösen minősülő emberölés bűntettének kísérletében és társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettében a Kecskeméti Törvényszék 2023 júliusában a férfit tizennégy év, társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészés miatt a volt párját négy év fegyházra ítélte úgy, hogy nem lehet őket szabadságra bocsátani. Az ügyészség súlyosbításért, a védelem egy esetben az emberölés bűntett kísérletének és a bűnszervezetben való elkövetés mellőzése érdekében enyhítésért fellebbezett.

Szerdán a Szegedi Ítélőtábla tárgyalta az ügyet. A védelem indítványát nyújtott be, mivel egy, az ügyhöz kötődő másik férfinak még folyik a tárgyalása, és vele kapcsolatban még nem állapítottak meg bűnösséget, így szerintük ebben az ügyben sem állapítható meg a bűnszervezetben való elkövetés. Az elsőrendű vádlott védője szembesítést és a férfi kihallgatását kérte, amit a bíróság elutasított. Ezt perbeszédében az ügyész is helyeselte, mivel szerinte a másik férfi ügyében készült jegyzőkönyvek semmi olyat nem tartalmaznak, ami változtatna a jelenlegi helyzeten.

Szerinte a vádlottak, ha eseti jelleggel is, de csatlakoztak a bűnszervezethez. Az elsőrendű terhelt 5 alkalommal csempészett embert, ez alapján jogosan vonta le az elsőfokú bíróság azt a következtetést, hogy ez bűnszervezetben történt. Az ügyész úgy tartja, hogy a fiatal férfi előre látta az általa szállított személyek halálának a lehetőségét, és abba belenyugodva cselekedett. Nagy fokú közömbösséget mutatott a lehetséges eredményekkel kapcsolatban, ez aljas indoknak minősül, mert a felelősségre vonás elkerülése érdekében történt.

Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

A védelem az emberölésre vonatkozó magatartást is vitatta. A férfi az elkövetéskor 19 éves volt. „Mi az, amit elvárhatunk egy 19 éves embertől? – tette fel a kérdést a védő, majd folytatta, hogy szakértők szerint egy rutinos vezető sem látta volna előre, hogy az autó ki fog gyulladni, erre egy 19 éves fiú egy egyéves jogsival nem tudhat felkészülni. Szakértői vélemények alapján nem volt zárva az autó hátsó ajtaja, ki tudták volna nyitni az utasok. Úgy látja, az aljas indok sem állapítható meg, csak az aljas cél, azzal kapcsolatban viszont azt kell vizsgálni, hogy kialakulhatott-e az a történések rövid ideje alatt.

Állítása szerint védence már az eleje óta konstruktív magatartást tanúsít, vallomást is tett. „Azt kérem az Ítélőtáblától, hogy lássa meg ebben a fiatal fiúban azt, akit én megláttam” – mondta, és arra kérte a bíróságot, méltányos büntetést szabjon ki. Ehhez volt párjának ügyvédje is csatlakozott.

„Megbántam az általam elkövetett bűntetteket, amik csak részben egyeznek meg a vádban foglaltakkal” – mondta az utolsó szó jogán az elsőrendű vádlott. Beismerte, hogy elkövette az embercsempészetet, és azt is, hogy nem egy alkalommal. Azt mondta, tettei súlyát nem mérte fel, de tudja, hogy a jövőben nem tenne ilyet. Soha nem jutott eszébe, hogy bűnszervezetbe tartozna, nem irányították és nem is utasították, nem találkozott senkivel. A menekülteket nem akarta veszélyeztetni, nem zárta be a rakteret. „Tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy nem akartam senkinek sem rosszat okozni” – mondta, és arra kérte a bíróságot, hogy csak amiatt ítéljék el, amit valóban elkövetett.

Volt párja állítása szerint kétszer vett részt embercsempészetben, egy alkalommal nem is tudta, hogy az történik. Elmondása szerint mindvégig ellenezte a bűncselekmények elkövetését, az utolsó úton is csak azért vett részt, mert kevés alkalommal tudott együtt lenni akkori barátjával, és ez is egy ilyen lehetőség volt.

Az Ítélőtábla végül helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék korábbi ítéletét, a férfit 14, a nőt 4 év fegyházra ítélte. A bíró az indoklásban elmondta, az elsőfokú bíróság az eljárás során betartotta a szabályokat, nem volt ok hatályon kívül helyezni a döntésüket. Megalapozott volt a tényállás, amit elektronikus adatok, több, köztük egy szír tanú vallomása és a tettenérés is bizonyít.

A harmadik féllel kapcsolatban szerintük a védelem álláspontja azért volt téves, mert a korábbi ítélet nem tartalmazott semmit, ami rá vonatkozott volna, róla külön döntenek majd. A bíró elmondta, a bűnszervezet tényekből levont jogi következtetés, az úgy is megállapítható lett volna, ha a másik férfi kiléte ismeretlen.

„Ez a bűncselekmény tipikusan bűnszervezetben követhető el” – mondta, mivel az embercsempészetet szervezettség, konspiratív működés jellemzi.

Szerinte az emberölés lehetősége is jogosan volt megállapítva, mert a fiatal férfi tudta, hogy mi történik, hogy tűz van, hogy rendőrségi intézkedés van, hogy az utasok hátulról tudnának csak menekülni, hogy az ajtó zárva, és az a kulcs nyitja, amit beletört a gyújtáskapcsolóba.

„A vádlott inkább belenyugodott abba, hogy meghaljanak az utasok", minthogy lebukjon az embercsempészés miatt, jegyezte meg a bíró arra utalva, hogy aljas indok vezette a férfit. „A 14 év fegyház kellő visszatartó erővel bír, nem csak a vádlottra, de mások számára is” – tette hozzá, majd azt mondta, hogy ebben az esetben súlyosbító tényező volt az is, hogy manapság nagyon elszaporodtak az embercsempészek.

A fiatal férfi – ahogy jött – vezetőszáron hagyta el a termet. Társával, a másodrendű vádlottal szemben az Ítélőtábla elrendelte az ítélet azonnali végrehajtását, így ő is a szegedi börtön munkatársainak kíséretében, bilincsben távozott.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!