Demeter Szilárd az összeolvadt kulturális intézményről: Csak elbocsátásokkal tudnánk növelni a béreket

2024. július 3. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Csak az intézmény-összevonásokkal lehet egy racionális, takarékos, hatékony és teljesítményelvű rendszert összerakni – válaszolta Demeter Szilárd a Hvg-nek azután, hogy július 1-től hatályba lépett törvénymódosítás szerint a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba olvasztott be több fővárosi kulturális intézményt. Így az irodalmi múzeumon kívül a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat. A hat intézményt tömörítő Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNM KK) elnöke Demeter Szilárd lett.

Az összeolvadás előtt, vasárnap mécseseket gyújtottak a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai az intézményi önállóságuk megszűnése miatt.

Demeter Szilárdot nem lepte meg az akció, mert a múzeumban „most gyászoló kemény mag akkor is gyászolt”, amikor néhány éve a PIM saját fejlesztési stratégiáját bejelentették.

„Aztán élvezték a vezetésem alatt a javuló működés, bővülő lehetőségek, tisztességes bérek stb. előnyeit” – tette hozzá Demeter Szilárd, aki szerint csak egy munkatárs mondta azt, hogy nem kér magasabb fizetést mindaddig, amíg más intézményekben is nem rendeződnek a bérek. Őt ezért tudta tisztelni. „A többi gyászmunkás ezt a gesztust nem vállalta fel. Számítottam valamiféle performanszra, az emberek olyan nagyon nem változnak. Volt öt évem kiismerni a kollégákat, nagyjából tudom, hogy ki mennyit ér. Téma részemről lezárva” – válaszolta a Hvg-nek.

Bár az intézmények a nevüket megőrizve működnek tovább, de az MNM tagintézményei lettek, így több munkatárs aggódik az önállóságuk miatt. Demeter szerint egyelőre a stratégiai vázlat készült el, és majd a kollégák bevonásával fog elkészülni a szakmai cselekvési terv.

Hiába a gigaintézmény, egyelőre többletforrást nem kapott Demeter az irányításhoz. Szerinte ez nem meglepő, mert csak késő őszre állítják össze a konkrét fejlesztési stratégiát, amire már kaphatnak plusz pénzt.

És mi lesz a dolgozók bérével? Demeter szerint már felállítottak egy munkacsoportot az egységes bérpolitika kidolgozására. De a jelenlegi bértömeg-gazdálkodás azt engedné meg, hogy kevesebbek kapjanak több bért. Ezért az állománygyűlésen azt mondta: „én ezt is hajlandó vagyok bevállalni egy feltétellel: a munkavállalók kollektívája jelölje ki, hogy kit kell elbocsátani”.

„Nem gyávaságból, de jelenleg még nem rendelkezem elegendő információval ahhoz, hogy a több mint 1600 főállású munkavállaló kapcsán személyi döntéseket tudjak hozni, ők viszont ismerik egymást, meg tudják ítélni, hogy az intézményekben folyó munkához kinek mekkora a hozzáadott értéke” – válaszolta a Hvg-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!