Figyelmeztetést adtak ki: 37 fok és nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap

2024. június 29. – 21:09

Másolás

Vágólapra másolva

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható vasárnap

a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régióban, valamint Pest és Budapest környékén

– közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. szombaton az MTI-vel. Az UV index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket.

Forrás: HungaroMet Zrt.
Forrás: HungaroMet Zrt.


Azt kérik, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, és amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Vasárnap napközben napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, délután 32-37 fok várható, emiatt szinte az egész országra másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

Forrás: HungaroMet Zrt.
Forrás: HungaroMet Zrt.

Este ugyanakkor északnyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet, északnyugaton, északon néhol már zápor, zivatar kialakulhat. A Dunántúlon elkezd északnyugatira fordulni a légmozgás, zivatarok környezetében pedig viharos lökések is előfordulhatnak.

Hétfőn napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, de az északnyugati tájakon több lehet a felhő. Szórványosan előfordul zápor, zivatar, néhol heves zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati, míg keleten a nyugati, délnyugati szelet erős, zivatar térségében viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-35 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a mostani előrejelzések szerint keddre múlik el a hőség, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően akkor már csak maximum 24-29 fok lesz.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!