Vigyázat, támad a 37 fokos hőség!

2024. június 29. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva

Szombatra öt északkeleti vármegyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet zivatarok veszélye miatt, de ennél is komolyabb az a figyelmeztetés, amit a meleg miatt adtak ki majdnem az egész országra.

Eszerint az

öt északkeleti vármegye kivételével elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az egész országban, mivel a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat, három vármegyében (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron) azonban még ennél is melegebb lesz, ott 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

A HungaroMet előrejelzése szerint szombaton a fátyol- és főként a keleti országrészben képződő gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Elsősorban hazánk északkeleti harmadán alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Utóbbiakat leszámítva döntően mérsékelt marad a légmozgás, de Sopron környékén már megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30-34 fok között alakul.

Vasárnap napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az északi országrészben helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, főleg az Észak-Dunántúlon meg is erősödik a déli, délnyugati szél. Délután 32-37 fok várható.

Hétfőn napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, de az északnyugati tájakon több lehet a felhő. Szórványosan előfordul zápor, zivatar, néhol heves zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati, míg keleten a nyugati, délnyugati szelet erős, zivatar térségében viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-35 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.

A kánikulában lassan a vizeink sem adnak nagy enyhülést, a Balaton 25, a Velencei-tó vize 26 fokos. A hétvégén viszont Budapesten megnyílik a Római-parti Plázs nevű szabadstrand, miután elvégezték a szükséges vízminőség-ellenőrzést, írja az Időkép. A Duna jelenleg 22 fokos.

Az Időkép szerint a hétvége folyamán országszerte nagyon erős, extrém erős UV-sugárzás várható, így ha tehetjük, 10-16 óra között kerüljük a közvetlen napfényt vagy védjük bőrünket a leégés ellen magas faktorszámú fényvédő krémekkel, szalmakalap, napszemüveg viseletével. Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű (cukor-, alkohol- és koffeinmentes) folyadék beviteléről sem.

A mostani előrejelzések szerint keddre elmúlik a hőség, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően akkor már csak maximum 24-29 fok lesz.

Frissítés délben: A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint hőségriasztás elrendelése a jelenlegi előrejelzés alapján nem indokolt, ugyanakkor a hétvégén átmenetileg visszatérő kánikula miatt fokozott figyelmet kérnek mindenkitől. Mint írták, mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan figyeljen magára és egymásra is. A gyermekeket, házi kedvenceket senki se hagyja parkoló autóban, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!