Kunhalmi Ágnes szerint többen a csodájára járnak, hogy az MSZP-nek még van szavazóbázisa

2024. június 28. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

„A közép-kelet-európai térségben egy olyan pártnak, mint az MSZP, szinte a csodájára járnak, hogy parlamenti frakcióval, szavazókkal rendelkezik. A megyei listákon négyszázalékos általános eredményt értünk el, ami azt mutatja, hogy azért még mindig van az MSZP-nek szavazóbázisa” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kunhalmi Ágnes, a párt múlt héten lemondott társelnöke.

Kunhalmi arról beszélt, hogy egyelőre gondolkodik rajta, hogy újrainduljon-e a párt társelnöki pozíciójáért. „Elsősorban politikai szempontokat mérlegelek, de van ebben magánéleti rész is” – fogalmazott. Kunhalmi szerint nemcsak az MSZP, hanem az egész hazai és a nyugat-európai baloldal is nagyon nehéz helyzetben van sok országban. Azt nem tudja megmondani, hogy az MSZP–DK–Párbeszéd szövetség szavazataiból mennyit tudhat magáénak az MSZP, de tavaly szeptemberben „nyaldosták” az öt százalékot.

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc és a Párbeszéd elnöksége sem mondott le pártjuk vezetéséről, azt mondta: mindenkinek a saját útját kell járnia. „Én a magam nevében tudok nyilatkozni, és ez az elnöki sors.” A szövetségi politikát nem tartja hibának, sőt szerinte túl későn fogtak össze.

„Mi 15-20 nap alatt vesztettünk egymillió szavazót, azok, akik a különutas politikát hirdették, azok még mandátumhoz sem jutottak”

– mondta, szerinte márciusban a szavazóbázisuk azt mutatta, hogy 6-7 EP-mandátumot is szerezhetnek. Ekkor szerinte a DK-nak nagyjából egymilliós, az MSZP-nek háromszázezres, a Párbeszédnek néhány tízezres tábora lehetett. Kunhalmi szerint az ellenzéki szavazók a 2022-es választás utáni marakodást büntették meg, mert „a háziverseny nagyon rombol” – fogalmazott. Állítja, ha 2022 után együtt maradt volna az ellenzéki blokk, akkor nem így alakul a politikai helyzet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!