Gyurcsány szerint háromszor kellett súlyos politikai döntést hoznia, 2006 és 2009 nincs köztük

2024. június 28. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Háromszor kellett nagy, súlyos politikai döntést hoznia az életében – erről beszélt a Facebook-oldalán közzétett videóban Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

  • Először 2003-ban, amikor Medgyessy Péter kormánytagnak hívta be.
  • Aztán 2010–11 táján, amikor eldöntötték, hogy létrehozzák a Demokratikus Koalíciót.
  • És most, amikor „el kellett dönteni, hogy mit csinálunk”.

Gyurcsány a súlyos döntések sorában tehát nem említette sem azt, amikor 2006-ban frissen megválasztott miniszterelnökként kellett szembenéznie az őszödi beszéd kiszivárgása után kirobbant zavargásokkal és az azokra adott rendőri válasszal, sem azt, amikor 2009-ben végül lemondott a miniszterelnökségről.

A mostani döntéssel arra utalt, amikor pár napja hosszú videóban vonta le a kudarcos június 9-i EP- és önkormányzati választás tanulságait, és bejelentette, hogy sem ő, sem a DK elnöksége nem mond le. Szerinte most arról is dönteniük kellett, „hogy nem lehet csak félig dönteni”. Ez ráadásul egyszerre két döntés is volt: az egyik, hogy nekik is változniuk kell, és tenniük kell azért, hogy „felszívódjon a mocsok”, a másik, hogy azokkal is meg kell küzdeniük, akik „ezt a mocskot napról napra idehordják”.

Ezután hosszan értekezik a Gladiátor című film egyik jelenetéről, amelyben Maximus, a volt hadvezér már rabszolgaként azt mondja a többi gladiátornak, hogy bárkivel is kell majd megküzdeniük, „nagyobb az esélye, hogy túléljük, ha összedolgozunk”. Szerinte a DK is ezt üzente végig az Orbánnal szemben álló ellenzéknek.

„Ezt ez az ellenzék nem értette meg” – jelentette ki.

Aztán a DK körül állóknak üzente szintén Maximus szavaival élve, hogy „ha együtt maradunk, akkor túléljük”. Ehhez viszont már hozzáfűzi, hogy nekik nemcsak a túlélés, hanem a győzelem is a céljuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!