A MOK harcba száll az oltásellenes szülőkkel

2024. június 27. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogi képviseletet biztosít azoknak az orvosoknak, „akikkel szemben a kötelező gyermekkori védőoltások beadása miatt bírósági eljárást kezdeményeztek oltástagadó, összeesküvés-hívő magánszemélyek, illetve a mögöttük álló csoportosulások” – jelentette be a Magyar Orvosi Kamara a Facebookon.

Április elején a Telexen is részletesen írtunk arról, hogy az utóbbi időben az oltásellenes mozgalmak, a koronavírus-vakcinákon túllépve már a gyerekkori kötelező oltásokat is megpróbálják megtorpedózni. Az oltásellenesek háziorvosok ellen indítanak pereket tömegesen, mert azok nem hajlandók gyerekeik számára olyan egészségügyi igazolást kiállítani, amivel megtagadhatnák a gyerekkorban kötelezően beadandó vakcinákat.

A népegészségügyi központ szerint az oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését.

„Az elmúlt időszakban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is értesült arról, hogy a területileg illetékes népegészségügyi hatóságoknál, járási hivataloknál tömegesen indultak el védőoltás alóli mentesítési eljárások, amelyek esetében a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a felmentésre vonatkozóan, mivel nincs egészségi akadálya a védőoltás beadásának. Ezért a törvényes képviselők az orvosi szakvéleményt megkérdőjelezve, sérelemdíj iránti polgári peres eljárásokat kezdeményeztek a szakorvosok ellen. Tudomásunkra jutott az is, hogy egyes esetekben háziorvosok, házi gyermekorvosok ellen büntetőfeljelentéseket tettek foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt, annak ellenére, hogy az oltóorvosok a szakma szabályai és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően végzik tevékenységüket. Az ilyen jogi eljárások időtartama alatt a gyermekek védőoltása halasztódik, ami tömeges méreteket öltve a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti” – írta a szervezet a Telexnek áprilisban.

Ezekben a perekben ad most segítséget a MOK az érintett orvosoknak.

„Az elmúlt években a médiában és közösségi oldalakon elharapódzó orvos- és tudományellenes kommunikáció, illetve a szakmai orvosszervezetek meggyengítésére tett politikai lépések – így az Orvosi Kamara önkormányzati jogköreinek súlyos csorbítása is – ahhoz vezettek, hogy a társadalomban erőre kaptak a szabályokat, a szolidaritást, a közös felelősségvállalást megkerülő szélsőséges jelenségek. Ez mindannyiunkat, a védőoltások vonatkozásában pedig kifejezetten a gyermekeinket veszélyeztető társadalmi jelenség, amely ellen csak tudatos kormányzati és hatósági fellépéssel, a lakosság informálásával, a szakmai szervezetek megerősítésével lehet érdemben fellépni” – írja a MOK.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!