Gyurcsány Ferenc: Én egy társadalompszichológiai ajándéka vagyok sokaknak, mert kettőt gyurcsányoznak este, és nem kell bevenni a Xanaxot

2024. június 26. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Gyurcsány Ferenc szerdán „nagy bejelentést tett” a Facebookján: elmondta, hogy nem mond le a DK vezetői pozíciójáról. Ezután interjút adott az Index Konkrétan című műsorában Rónai Egonnak, ahol továbbra is arról beszélt, miért nem fog eltűnni a magyar politikából, illetve érintette a Tisza Pártot és az MSZP-t is.

„Abban a pillanatban én és bármelyik kollégám lemond, amikor azt gondoljuk, hogy az elmúlt időszakban elkövettünk olyan óriási hibát, aminek ez kell hogy legyen a következménye, és ha arra adunk esélyt a DK-nak, hogy jobb és erősebb legyen”

– mondta a párt elnöke Rónai Egon azon kérdésére, hogy vajon lemond-e elnöki pozíciójáról. „Az elmúlt két hét beszélgetései alapján mindkét kérdésre nemmel válaszolt a DK belső világa.”

A volt miniszterelnök szerint „van egy iszonyatos tévedés, fertőzöttség, mérgezettsége a magyar közéletnek”, vagyis az, hogy állítólag mindenki alkotmányos demokráciát akar, mégsem ünnepli a DK létezését. Szerinte az alkotmányos demokráciának „az a lényege, hogy különböző nézetek vannak, versengenek egymással”, ezért Gyurcsány Ferenc az egész országtól azt várja, hogy ha alkotmányos demokráciát akarunk, akkor ünnepeljük egymást.

Kiemelte, hogy szerinte a DK által képviselt politika önérték, és jó dolog, hogy a politikában van második, harmadik, negyedik, ötödik szereplő, mert ez azt mutatja, hogy van demokrácia. „Az, hogy azt mondjuk: erősebb Európa kell, egy egymásra jobban vigyázó társadalom kell”, ez az önérték, amit a DK képvisel. „Egyáltalán nem érdekel, mit mondanak mások, az érdekel, hogy mit mond az a közösség, amelynek dolga, felelőssége, kötelessége arról is gondoskodni, hogy vezessék” – tette hozzá.

A kritikusai és a választási vereség helyett ezért arra figyel inkább, hogy az ő szent meggyőződése milyen, és hogy mi a jó az országnak, ugyanakkor egyáltalán nem érdekli, hogy más nem hisz egy erősebb Európában.

„Én ebben hiszek, én ezt ajánlom. Ha öt ember jön utánam, akkor öt, ha négy, akkor négy” – mondta.

Ismertette, hogy a DK-ban a múlt hét csütörtök-pénteken volt egy kétnapos ülés, és négy lehetséges kimenetelt vázoltak fel.

  1. „Hagyjuk abba a csudába.”
  2. „Nincs semmi probléma, meg van bolondulva a világ, ki kell ülni ezt a dolgot.”
  3. „Nem tudjuk, mit kell csinálni, páran, legalább az elnök menjen el.”
  4. Érdemi pontokon igazítani kell az ügyön.

Vita folyt ezekről, és nagyjából minden beszélgetésen oda jutottak, hogy a negyedik variáción kell dolgozni. Az elnök marad, az elnökség marad, arról megy a konzultáció, hogy milyen dolgokhoz kell mégis hozzányúlni.

„Azt, hogy van-e DK Feri nélkül, az elnökségnek kell eldöntenie”

– tette hozzá. Azt is mondta, hogy ő meglehetősen nyugodt, sok más típusú „civilebb története” is van a háttérben, amit nem mutogat, tud élni a DK elnöksége nélkül is. Azt is többször megismételte, hogy a DK a leghazafiasabb párt Magyarországon, jó irányba akarják vezetni az országot.

Amikor Rónai Egon megkérdezte, hogy hova lett az a potenciális 1 millió DK-szavazó, akit a közvélemény-kutatások jósoltak, Gyurcsány Ferenc azt mondta: érkezett valami, amit Tisza Pártnak vagy Magyar Péter-jelenségnek hívnak, ami arról beszél, hogy a magyar ellenzéki választók jelentős része mást akart, amit Magyar Péter személyében kapott meg.

Egyelőre nem tudni, jó alternatíva-e, vagy „a magyarországi mérgező fideszes világ egyik mutációja, és ugyanolyan mérgező, mint Orbán Viktor, a különbség csak annyi, hogy a slim-fit ing jobban áll Magyar Péternek”.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyar Péter jobboldali konzervatív politikus, aki Európához még kritikusabban áll, mint Orbán. Szerinte a jogállamiság kérdésében nincs igaza azoknak, akik a miniszterelnököt kritizálják, és Magyar Péter alkalmatlan erkölcsi és egyéb értelemben is az ország vezetésére. Felrótta, hogy a politikus nem tisztázta, hogyan tudta tíz évig szolgálni a Fideszt, és nem is vezetett még nagyobb politikai közösséget. „Megválasztása első pillanatában ordas hazugságokat terjeszt” – mondta, arra utalva, hogy Magyar Péter szerint létezik egy Orbán–Gyurcsány-paktum, egy kék Fidesz.

„A Tisza szavazóinak többsége úgy gondolja, hogy 2026 előtt reális a kormányváltás” – mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy a szavazók azt akarják: ezt az „ördögfajzatot”, vagyis Orbánt, zavarja már el valaki. „Ezért nem kell haragudni a választókra, a választó döntését el kell fogadni” – mondta, aztán potenciálisan politikai csalónak nevezte Magyar Pétert, aki tudatosan kihasználhatja az ellenzéki választók frusztráltságát.

Gyurcsány véleménye szerint az, amit Magyar Péter képvisel, ugyanolyan kockázattal és veszéllyel jár, mint amit Orbán Viktor.

„Van egy nagy rossz Magyarországon, Orbán hazugsága, és most jött egy kisebb, frissebb hazugság, amit ő képvisel” – mondta.

Szerinte ez nem egy egymásra vigyázó, okos, felelős, nyitott európai ország lenne, hanem egy slim-fit Orbán–Fidesz-világ.

Gyurcsány Ferenc a magyar médiába is többször beleszállt a beszélgetés alatt. Azt mondta: „partizánként működő politikai harcosok vannak sajtómezbe öltöztetve, ha kell, Gyurcsány ellen, ha kell, Magyar Péter mellett. Ti ugyanolyan csalók vagytok, mint a Tisza, ez a mérgezettség, ami Orbántól származik, leszivárog a teljes nyilvánosságba, az intézményi világba” – mondta. Ebben az egész országban szerinte az utolsó egészséges tömörülés a DK.

Kritizálta, hogy a magyar sajtó a mély erkölcsi válság idején középre áll, mikor „nem lehet valójában középre helyezkedni az orbáni önkény és a tökéletlen, de demokráciát képviselő DK között”. A függetlennek mondott sajtó nagy része szerinte egyértelműen DK-ellenes, a magyar sajtó fő bűne pedig a középre állás a diktatúra és a nem diktatúra világában.

Azt is mondta, hogy a magyar sajtó egy része rá van utalva arra, hogy a kormány által megrendelt hirdetéseket befogadja. „Az is világos, hogy ilyenkor az történik, hogy a kormány nevében fogja magát az egyik miniszter, és leül az ön felületeinek főnökeivel beszélgetni. Ott ilyenkor nem hangzik el bizonyos fajta elvárás? Nem hiszem el” – mondta Rónai Egonnak. Mikor a műsorvezető megkérdezte, hogy az ő miniszterelnöksége idején nem ugyanígy volt-e, Gyurcsány Ferenc azt mondta: ők nem kötötték politikai elkötelezettséghez a hirdetéseket.

Néhány évvel ezelőtt bizonyos körökben azt mondta a parlamenti elnök, hogy egyetlen olyan párt van, amibe nem tudtak a fideszesek beszivárogni, ami intakt maradt, az a DK – mondta Gyurcsány.

„Szerintünk a környékünkön sincs a Fidesz, azt gondolnám, hogy a Momentum környékén sincs” – tette hozzá.

Arról, hogy az MSZP-t miért hagyta ott, azt mondta: két fő oka volt a váltásnak. Egyrészt úgy élte meg, hogy van abban igazság, hogy annak az időszaknak a pártjai nem tettek meg mindent, hogy a zavaros pénzügyeiktől megszabaduljanak. „A másik meg az, hogy elég gyorsan azt gondoltam, hogy ezzel a Fidesszel szemben csak egy nagy együttműködő ellenzéki világ tud működni, ők viszont nem ezt gondolták” – tette hozzá az MSZP-re utalva.

A volt miniszterelnök egy ponton a 12 apostolhoz hasonlította a DK-t, abban az értelemben, hogy mindegy, hányan követik őket, 300 ezren vagy 2 millióan, neki az a vágya, hogy az országnak legyen egy választási lehetősége.

Azt is mondta, hogy szembe akar menni a Fidesz által épített gyurcsányozással, aminek olyan erős a médiája, hogy nem tudnak mit kezdeni vele. Tíz évig úgy voltak vele, hogy majd a teljesítmény felülírja a propagandát, de most azt mondják: „akkor játsszuk le”. Hogy ez mit jelent pontosan, arra nem válaszolt több kérdés után sem.

Felvázolta, hogy bizonyos pontokon változik majd a DK által képviselt politika, például az LMBTQ+-témában.

Ő ugyan személy szerint azt gondolja, hogy a szerelem ügyében nincs dolga az államnak, azt viszont tudomásul vette, hogy a magyar társadalom alapkultúrája szerint, amit védeni kell, azt mondja ki, hogy a társas kapcsolatok a férfi-nő kapcsolatára épülnek. „Nem kell megpróbálni egy inkább konzervatív magyar társadalmat egy progresszívabb embernek, mint amilyen én vagyok, megváltoztatni” – mondta, kiemelve, hogy inkább el kell fogadni azt, amilyen a társadalom gondolkodásmódja.

Azt is mondta, hogy egy kritikát hajlandó megfontolni:

a DK hajlamos arra, hogy olyannyira foglalkozzon sok társadalmi kisebbség jogos problémáival, hogy közben az egész ország elmaradt.

„A kisebbségeken keresztül nem feltétlenül érthető meg az ország egésze, mert az ország nem csak kisebbségek egészéből áll” – mondta. Megjegyezte, hogy az ilyenekben lesz hangsúlyváltozás a DK-ban, de abban nem, hogy a kormány ne beszéljen bele a társas kapcsolatokba.

Kiemelte, hogy ő a Tisza Párttal is együtt tudna működni, ha ők kijelentenék, hogy Orbán Viktorral elutasítják a közös munkát. Ha viszont egy párt más demokratikus erőkkel nem működik együtt az önkény leváltásában, az azt mutatja, hogy nem ért egyet a magyar demokráciával kapcsolatban, mondta.

Egy ponton aztán a zsidóüldözésekkel hasonlította össze a gyurcsányozást: azt mondta, hogy mindenkinek ajánlja, tegyék fel a kérdést, hogy amikor tizensokévvel ezelőtt ő kormányzott, mi volt az a hiba, amit már nem tudtak megbocsátani neki. Szerinte sokak erre már nem is emlékeznek, csak azért gyurcsányoznak, mert a többiek is gyurcsányoznak. „Ez nem azonos a zsidózással? Esetleg meg is feszítsük? Pogromot nem akarunk intézni?” – tette fel a kérdéseket.

Úgy gondolja, hogy felelősséget vállalt a 2006-ban és 2008-ban történtekért, de szerinte a felelősség nem a lemondás szinonimája.

Úgy gondolja, hogy a politika azt jelenti: ő megtett mindent, és nem azt, hogy eredményt is ért el. „Mindenki, aki nem győzött, az mondjon le? A magyar ellenzéki oldalon több mint egy tucat pártelnök mondott már le, azok a pártok jobbak lettek?” – kérdezte.

Azt is mondta, hogy az ő lelkére nem hat a gyurcsányozás. „Tudomásul tudom venni, hogy én egy társadalompszichológiai ajándéka vagyok sokaknak, mert kettőt gyurcsányoznak este, és nem kell bevenni a Xanaxot” – mondta.

„Magyarország legnagyobb átkát Orbán Viktornak hívják. Ha ez a csávó nincs, akkor a mai gondunkkal-bajunkkal nem itt tartunk. Megmérgezte az egész országot”

– mondta, hozzátéve, hogy akik nem bolondultak meg teljesen az országban, azok elkezdik egymást bántani. Ő harminc éve ugyanazt gondolja a világról, és semmi felelősséget nem érez amiatt, hogy Orbán Viktor ott van most, ahol. „Most már abban van felelősségem, hogy azt képviseljem, amit gondolok” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!