Nemzeti Anyatejbankot hozna létre a kormány

2024. június 25. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt években fokozatosan csökkent az anyatejet leadó nők száma, amin változtatna a kormány – ösztönöznék az anyatejleadást a literenkénti ár megemelésével is, továbbá ki is terjesztenék az anyatejgyűjtő állomásokat. A Magyar Közlönyben hétfőn éjjel megjelent határozat szerint a kormány „elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, ennek megfelelően támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel hozzáférjen a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez”, ezért felhívja a belügyminisztert, hogy „a kultúráért és innovációért felelős miniszterrel együttműködve – készítsen részletes szabályozási javaslatot az anyatejgyűjtő állomások tartós működési és jogszabályi feltételeinek felülvizsgálatára, ideértve a finanszírozási szabályok módosítását is”.

Emellett felhívja a kormány a belügyminisztert arra is, hogy dolgozza ki minden vármegyére kiterjedően az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, és vizsgálja felül az infrastruktúra kiépítésének, valamint megújításának lehetőségét, emellett a belügyminiszternek, valamint a kultúráért és innovációért felelős miniszternek intézkednie kell a „szoptatás, anyatejes táplálás népszerűsítése és a donor anyatej leadásának ösztönzése érdekében.”

Szintén a belügyminiszternek és a kultúráért és innovációért felelős miniszternek kell gondoskodnia „a Nemzeti Anyatejbank keretén belül egy egységes nyilvántartó informatikai rendszer terveinek kialakításáról.” Ez utóbbira hosszabb határidőt adtak meg, 2026. december 31-et.

Már egy éve is szó esett arról, hogy a kormány anyatejbankot hozna létre. Akkor Beneda Attila családügyi helyettes államtitkár azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy azért terveznek ilyet, mert hat hónapig anyatejjel érdemes és kell táplálni a gyerekeket.

Az anyatej ára adómentes jövedelem a tejet leadó anyák számára. Az összeget havi elszámolásban kapják meg vagy postán, vagy bankszámlán. Ha valaki igényelne ingyenes anyatejet, azt az orvostól teheti meg: ő tudja felírni azt a gyerek nyolc hónapos koráig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!