Török Gábor: A Fideszben már megy a suttogás arról, hogy ki lesz az első, aki elindul a Tisza Párt felé

2024. június 24. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Volt némi csalódottság Orbán Viktorban és másokban is az eredmény miatt – én legalábbis nem találkoztam olyan fideszessel, aki maradéktalanul elégedett lett volna – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Török Gábor, aki részletesen beszélt a lapnak az önkormányzati és európai parlamenti választási eredményről, és arról is, hogy szerinte a Fidesz, a Tisza Párt és az ellenzéki pártok milyen következtetésekre juthatnak.

„Egy fideszes vezető, akivel a választás éjszakáján beszéltem, úgy összegzett: nem nagy kudarc, hanem nagy probléma van” – mondta a politikai elemző, aki szerint a Fideszben nincs ember, aki sikerként értékelné a választási eredményt. Az elemző további megállapításai vázlatosan:

  • Irányváltás lehetne, ha a kormányzati kommunikációban kisebb szerepet kapna a háború, és több lenne a pozitív üzenet, példaként Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármestert említette, aki a választás után azt mondta, az emberek dolgaival kell foglalkozni.
  • Ha lehetne osztogatni, a Fidesz megtette volna ebben a kampányban is, de nem tette meg, ebből látszik, hogy szűkült a mozgástér.
  • Magyar Péter teljesítményét nem akarja lekicsinyelni, de szerinte „Facebook-posztokat írni, interjúkat adni, egy országjáró one man show-t végigvinni, komoly, ám behatároltabb képességeket igényel, mint megtalálni 106 egyéni képviselőjelöltet, megbízni másokban, immáron politikai felhatalmazás birtokában nem hibázni”. „Hajlamosak voltunk a választási kampányban legyintve beszélni Deutsch Tamásról. De jelenleg még nincsenek Deutsch Tamásai, kipróbált, megbízható emberei Magyar Péternek, ez nehézség” – mondta az elemző.
  • Török szerint a Fidesz a korábbiaknál is sokkal jobban rajta lesz azon, hogy figyelje a Tiszát, a megválasztott fővárosi és EP-képviselői tevékenységét. „Azt az eredményt, amit a Tisza Párt elért, a Fidesz tíz év alatt, 1998-ra érte el. Gondoljanak bele, abban a tíz évben mennyi belső konfliktus volt, noha a Fidesz egy erősen összetartó kollégiumi társaságból indult” – mondta.
  • El tudja képzelni, hogy 2026-ig kitart Magyar körül „a hype”.
  • Szerinte a Mi Hazánk lehet a leginkább elégedett a választási eredménnyel.

Arra a kérdésre, hogy a NER-es gazdasági elit átigazolhat-e a Tiszához, az elemző azt válaszolta, hogy „a pletykák szerint ez a mozgás nemcsak valószínűsíthető, hanem már zajlik. Sőt, már a választás előtt elkezdődött. Magyar Péternek fontos, hogy a gazdasági világgal kialakítsa a kapcsolatát. De szerintem az is kérdés, hogy ez a politikai elitet is elérheti-e. A Fideszben már megy a suttogás azzal kapcsolatban, hogy ki lesz az első, aki elindul a Tisza Párt felé”.

„Olyan ez, mint amikor bent ülünk a szobában, érezzük a füstszagot, de nem vagyunk biztosak abban, hogy a vacsora készül, vagy a tető lángol, és méregetjük egymást, hogy ki lesz az első, aki kiszalad az ajtón. Ilyesmi zajlik most, figyelik egymást a fideszes politikusok, hogy lesz-e dezertőr” – mondta Török Gábor.

A politikai elemző májusban a Telex stúdiójában is azt mondta, sokan vannak a Fidesz-táborban, akik kacsintgatnak Magyar felé, a beszélgetést itt lehet újra megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!