A Készenléti Rendőrség nyomozást indított el a külügyminisztériumot ért orosz hekkertámadás ügyében

2024. június 22. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Vadai Ágnes kérdéseit a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendszereit ért orosz hekkertámadásokkal kapcsolatban, ezért a kérdéseket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította elbírálásra – derült ki a legfőbb ügyész június 7-i válaszleveléből.

A DK-s Vadai Ágnes azután fordult írásbeli kérdéssel Polt Péterhez, hogy kiderült, a magyar külügy tudott a 2021 őszén történt orosz kibertámadásokról, amiket a 2022-es választást megelőzően még kampányhazugságnak neveztek. A támadásról a Direkt36 számolt be először 2022 tavaszán, idén májusban pedig a 444 újabb bizonyítékokat mutatott be az esetről. A történteket ebben a videóban mutattuk be részletesen.

Vadai szerint az eset felveti a kémkedés, a bűnpártolás, a hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés gyanúját is, ezért szerinte a Legfőbb Ügyészségnek valamit kezdenie kéne vele. „Az ügyészség a törvény rendelkezése alapján eddig is köteles lett volna és köteles lenne kivizsgálni az említett jogügylet vonatkozásában esetlegesen megállapítható jogellenes cselekményeket és az esetleges törvénysértésekkel kapcsolatos büntetőjogi és egyéb más jellegű jogi felelősséget” – írta a DK-s képviselő.

A Készenléti Rendőrség pénteken arról tájékoztatta Vadai Ágnest, hogy nyomozást folytatnak a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 423. § (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő információs rendszer vagy adat megsértése vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!