Megérkezett a hidegfront, másodfokú figyelmeztető előrejelzés van kiadva az ország nagy részére a heves zivatarok miatt

2024. június 22. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat reggelre megérezett Magyarország fölé a várva várt hidegfront, ami az elmúlt napok kánikulája és hőhulláma után egy kis lehűlést és esőt hozott. Már az éjszaka során is pattantak ki záporok, zivatarok, amelyek délnyugatról északkelet felé haladtak, és reggelre már igencsak megnőtt a csapadékgócok száma. A hétvége során több hullámban számíthatunk záporokra, zivatarokra, sőt, már heves zivatarok is kialakulhatnak – írta a HungaroMet jelentése.

Szombat délután a csapadéktevékenység egyre inkább az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, nagy eséllyel ott alakulhatnak ki záporok és zivatarok. Sőt, jégesővel és viharos széllökésekkel járó heves (szupercellás) zivatarok kialakulására is van esély.

Már most másodfokú figyelmeztető előrejelzés van kiadva az ország nagy részére heves zivatarokra.

Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap általában sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Főleg az ország délkeleti felén lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott, illetve egy összeáramlási zóna mentén a középső országrészben alakulnak ki záporok, zivatarok. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet maximuma 27 és 32 fok között valószínű.

Egyébként pénteken volt az év eddigi legmelegebb napja Magyarországon, Derekegyházon 37,7 fokig forrósodott fel a levegő, ám a melegrekord 0,5 Celsius-fok híján nem dőlt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!