Egyszerű másolással ki lehetett deríteni, milyen neveket takart ki az ügyészség a Magyar Péter felvételéről szóló jegyzőkönyvben

2024. június 21. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel készített hangfelvétel ügyében. A felvételt Varga volt férje, Magyar Péter készítette 2023 januárjában. Varga ezen arról beszél, hogy Rogán Antalék kihúzathatták a rájuk vonatkozó részeket a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiból. Az ügyészség tanúként hallgatta ki az eljárásban Varga Juditot, Gulyás Gergelyt és Rogán Antalt is.

Az erről szóló sajtótájékoztató közben felkerült az ügyészség honlapjára egy anonimizált határozat, amelyben a neveket kitakarták. Egy olvasónk azonban felhívta rá a figyelmünket: a határozatból szövegrészletet bármilyen szerkesztőbe átmásolva a kitakarás megszűnik, a nevek egyértelműen olvashatók.

Az ügyészség azóta kicserélte az iratot egy kinyomtatott, bescannelt változatra, amelyből már valóban nem lehet kiokoskodni a kitakarást.

Az ügyészség a Telex megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, aminek eredményéről tájékoztatást fognak adni.

Az ügyészség szerint az ügyet egyrészt azért nem vizsgálják tovább, mert Varga Judit a hangfelvételen csak pletykákat osztott meg arról, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy nyomozati irataiból. Egyértelműen megállapították, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta. Az ügyészség külön vizsgálta az egyik lehallgatásban Tónira, Barbarára és Ádámra vonatkozó utalást is. Utánanéztek a felvételen említett koncessziós eljárásnak, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

Az ügyészség szerint Völner Pált 2021 tavaszán még nem figyelmeztethették előre az ügyészségről, mert ebben az időben még nem hallgatták le őt. Ezt csak 2021 októberétől rendelték el. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy Völnert Schadl letartóztatása előtt pár nappal értesítették volna. Ezt a nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg, mert nem zárható ki teljesen, hogy valaki mégiscsak szólt Völnernek, hogy túl szoros kapcsolatban van Schadl-lal.

Az ügyészség tájékoztatásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is, amint válaszoltak, kiegészítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!