Szerda volt az év legmelegebb napja, de a kánikulából kicsit visszavehet a szaharai por

2024. június 20. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Meghaladta a 30 fokot a maximum hőmérséklet szerdán szinte az egész országban, az ország délkeleti részén a 34-35 fokot is, írja a HungaroMet a Facebookon csütörtök délelőtt. Tiszaalpáron volt a legmelegebb, itt 37 fokot mértek. Ehhez képest csütörtökön érkezett egy kisebb hidegfront, ez némileg visszafogta a hőséget, bár ezt inkább az északkeleten és északnyugaton élők érezhették. A hét hátralevő részében további mérséklődésre lehet számítani, sok szaharai por érkezik, és eső is várható.

Jelentősen megnő a szaharai por koncentrációja a levegőben a csütörtöktől szombatig tartó időszak alatt, írja HungaroMet. A por megnövekedett koncentrációja hatással lehet a napsütésre, és a kánikulát is kicsit visszafoghatja, bár nem túl nagy mértékben. Ez azt jelenti, hogy a maximum hőmérséklet pénteken inkább 37-38 fok lesz a korábban jósolt 39-40 helyett.

Szombaton a megérkező hidegfront fogja várhatóan kisöpörni a szaharai port a légkörből. Szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat, ami saras esőt eredményezhet.

Nincs homok? Lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!