Ekkorát még nem bukott Szegeden a Fidesz

2024. június 19. – 06:33

Ekkorát még nem bukott Szegeden a Fidesz
A szegedi Belvárosi híd és Tisza-part 2023. május 4-én – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Június 9-én súlyos vereséget szenvedett Szegeden a Fidesz–KDNP pártszövetsége. Bár a kormánypárti oldal eddig sem teljesített túl jól a dél-alföldi megyeszékhelyen, a 36 százalékot azért stabilan hozta az elmúlt két évtizedben. Most viszont polgármesterjelöltjüknek, Fülöp Lászlónak csak 24,04 százalékra futotta: 30 711 szavazattal kapott kevesebbet a nagyjából 160 ezer lakosú városban, mint a 22 éve regnáló, és most már a hatodik ciklusára készülő Botka László.

Bár már korábban is szóltak róla pletykák, az egykori televíziós újságíró-műsorvezető Fülöp László jelöltségét hivatalosan csak február végén jelentette be a szegedi Fidesz. Kampánya már a legelejétől kezdve is csak őrlángon égett, a kormányközeli sajtó lefutotta vele a kötelező podcast- és interjúköröket, aztán a jelölt Facebook-oldala a saját posztjain túl többnyire csak az ezekből kivágott megmondásokból élt hónapokon keresztül, miközben egyébként nagyobb átrendeződések zajlottak le a pártban helyi szinten.

A korábbi elnök Bartók Csaba még tavaly nyár végén mondott le, utána választották meg vezetőnek Rádi Ferízt, akiről kiderült, korábban tagja volt a Demokratikus Koalíciónak. Rádiról azóta sem hallani semmit, de úgy tudjuk, tavaly szeptember óta még mindig ő az elnöke a szegedi Fidesznek, még ha ennek sok látszata nincs.

Hogy merőben változik a párt, az akkor vált szembetűnővé, amikor április közepén bemutatkoztak a jelöltjeik. A Fidesz egyéniben nem indította újra frakcióvezetőjét, Tápai Pétert, és talán az egyik legaktívabb képviselőjük, Chovanecz Kata is lemaradt a listáról. Chovaneczcel az Átlátszó szerint telefonon közölték, hogy nem indítja újra a Fidesz. A Magyar Narancs cikke szerint az lehetett a bűne, hogy orvosolni akarta a helyzetet, amelyben a helyi pártszervezetnek egy korábbi DK-tagot sikerült elnökké választania Rádi személyében.

A képviselőnő aztán a 270 milliós csalással vádolt – és 2024-ben polgármesternek is elindult – Joób Márton világbajnok kenus oldalán vágott bele a kampányba, végül független jelöltként a 15. számú egyéni választókerületben csúfos vereséget szenvedett a jelenleg városfejlesztési alpolgármesterként is szolgáló, momentumos Nagy Sándorral szemben. A Fidesz listája pedig hemzsegett az új nevektől. A régi arcokból csak hármat indítottak egyéniben, és közülük is csak egy, Ruzsa Roland tudott nyerni végül a körzetében, a Szegedhez tartozó, ám egykor önálló településen, Kiskundorozsmán, ami inkább jobboldali beállítottságú.

Zárt körű kampány

Mindeközben nagyon úgy látszott, hogy Fülöp Lászlót, kampányát és a szegedi Fideszt eléggé magára hagyta az országos vezetés. Ismeretes, hogy 2019-ben az akkori jelölt Nemesi Pál ügyeinek intézésére maga Kubatov Gábor és egy külön stáb érkezett a városba Budapestről. Nemesi akkor minden nagyobb rendezvényen szerepelt valamilyen formában, és szívesen rakták az országos politikából ismert nagy nevek mellé is.

aki arról biztosította Szegedet, hogy Nemesi győzelme esetén jó lesz a kapcsolat a kormány és az önkormányzat között.

A Fidesz szegedi polgármesterjelöltjének, Fülöp Lászlónak egy plakátja a Tisza Lajos körúton 2024. május 20-án – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
A Fidesz szegedi polgármesterjelöltjének, Fülöp Lászlónak egy plakátja a Tisza Lajos körúton 2024. május 20-án – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Fülöp László viszont már nem volt ennyire népszerű. Kevesebb látogatója volt a nagypolitikából, sokszor ők is csak egy-egy kép erejéig bukkantak fel, jellemzően nem is Szegeden, hanem Budapesten.

  • Kocsis Mátéval a Békemeneten találkozott,
  • pózolt vele Bakondi György kormánybiztos,
  • Gál Kinga Fidesz-alelnök,
  • borozott a Borfeszten Simicskó Istvánnal, a KDNP frakcióvezetőjével,
  • fogadta Menczer Tamást,
  • egy képre beugrott a hétvégéit egyébként is Szegeden töltő Sulyok Tamás köztársasági elnök mellé a Maty-éren,
  • Koncz Zsófia parlamenti államtitkárral is találkozott egy képre,
  • bár interjúban nem állt ki mellette, de aláírt neki Rovó László,
  • a Facebookjára felkerült Soltész Miklós államtitkár,
  • Kubatov Gábor,
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter,
  • Tuzson Bence igazságügy-miniszter
  • és Hollik István is.

Mivel az említett látogatások szinte mindegyike vagy zárt körű volt, vagy nem volt meghirdetve csak a helyi kormányközeli média archívumát böngészgetve derült ki, hogy a felsorolt politikusok közül nyilvánosan mindössze Menczer Tamás és Szalay-Bobrovniczky Kristóf kérte a szegedieket arra, hogy szavazzanak Fülöpre.

Szijjártó Péter április elején az Optiwella beruházásának átadásán járt Szegeden, de a fennmaradt írásos emlékek szerint nem szólalt fel Fülöp érdekében. Orbán Viktor pár hete a közeli Hódmezővásárhelyen kampányolt, de a szomszéd nagyvárosról és jelöltjéről ő is megfeledkezett.

A kormánypárti vizitek annyira súlytalannak bizonyultak, hogy az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda egyszer sem írta le a jelölt nevét a kampány során.

Sajtótájékoztatóira is csak a helyi kormányközeli média volt hivatalos, bár ők sem termelték túl a jelöltről szóló cikkeket. Mondhatnánk, hogy Szegeden is érvényesült Orbán Viktor azon taktikája, miszerint a bizonytalanok meggyőzésébe nem kell energiát ölni, de helyi szinten még így is meglepően alacsony volt Fülöp László médiareprezentációja.

Nem volt mit mondani

2024-ben a nagy mondások is elmaradtak. Nemesi Pálnak könnyebb dolga volt 2019-ben, regnáló iparkamarai elnökként nagyobb hitellel adhatta el az iparfejlesztés és az évtizedek óta vágyott harmadik Tisza-híd ígéretét, Fülöp már sokkal szerényebb üzenetekkel jött. A harmadik híd nála már csak említés szintjén merült fel, és a fejlesztésekre sem hivatkozhatott, miután karácsonykor a szegedi önkormányzat és a kormány közösen jelentette be a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásaként emlegetett kínai BYD-gyárat.

A gyár bejelentése után talán már nem is volt érdeke a kormánynak legyőzni Botkát, vagy erősíteni Fülöpöt, tekintve, hogy papírforma szerint amúgy is Botka volt a befutó, és egy agresszívebb kampány kockára is tehette volna a BYD ügyében folytatott további tárgyalásokat és a jó kapcsolatot.

Így általános megmondásoknál, hogy „nincs lendülete a városnak”, hogy az önkormányzat és az egyetem kapcsolatát fejleszteni kell, nem tudott többet mondani Fülöp László. Voltak próbálkozásai arra, hogy tematizálja a zöldenergia ügyét, elültetett egy fát is, és beszélt arról, hogy Szegeden az egyik legdrágább a parkolás az országban, és rosszak az utak. Utóbbival kapcsolatos talán az egyik legnagyobb performansza is, amikor Balogh Bence képviselőjelölttel betömött egy kátyút.

Végül sem Fülöp, sem a friss, de többnyire ismeretlen arcok sem hoztak sikert Szegeden a Fidesznek. Az öt éve az addigi legnagyobbnak mondott, 36,41 százalékos vereséget is alulmúlva Fülöp csak a szavazatok 24,04 százalékát kapta meg. Több mint 7 és fél ezerrel kapott kevesebb szavazatot, mint elődje 2019-ben, míg Botka László 6500-zal szerzett többet. Kettejük között 30 711 voks volt a különbség.

Egyéniben csak egy képviselőjük tudott győzni, igaz, az előző választáson sem vittek el kettőnél több körzetet. A közgyűlésbe kompenzációs listáról jutott be maga a polgármesterjelölt is, de az itt kiosztott helyeket sem tudták maradék nélkül behúzni: a nyolcból csak hatot kaptak meg, mert összesítésben két kutyapártos jelölt is bekerült a szegedi közgyűlésbe.

Az EP-listán elmosta a Fideszt a Tisza

Ha a megyei jogú városokra levetítve nézzük az EP-listás eredményeket, akkor is Szegeden vallotta a legnagyobb kudarcot a párt. ​​Magyarország harmadik legnagyobb városában ugyanis a Tisza Párt vitte a prímet 27 208 szavazattal, 38,32 százalékot szerezve meg, míg a Fidesz–KDNP listájára 21 305-en voksoltak, és így a kormánypártok csak 30,01 százalékot kaptak. 8,31 százalékponttal és csaknem 6 ezer szavazattal maradtak le a Tisza mögött.

2019-ben Szegeden a Fidesz–KDNP még 40,76 százalékot produkált az EP-választáson, igaz, mindössze 24 236 szavazattal, magasan előzve a MSZP–Párbeszéd (18,57 százalék, 11 042 szavazat) és a Demokratikus Koalíció listáját (14,5 százalék, 8623 szavazat), bár ezek a formációk 2024-ben összefogva sem szereztek többet mint 11,31 százalék és 8028 szavazat.

Hogy milyen a helyi szervezet megítélése az országos vezetésben, lesznek-e következményei az eredményeknek, hogy hol csúszhatott el a kampány, arról több helyi Fidesz–KDNP-s politikust és Fülöp László stábját is megkérdeztük. Megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig Mihálffy Béla Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő és Ruzsa Roland, az 1. számú egyéni választókerület képviselője válaszolt.

Ruzsa elmondása szerint nem ismeri a helyi szervezet megítélését, de a korábban felsorolt politikusok viszonylatában nem gondolja, hogy ne lettek volna jelen jelentősebb szereplők a kampányban. Hogy lesz-e következménye az eredményeknek, arról nem tudott nyilatkozni. Saját magát együttműködő embernek tartja, így ahogy az elmúlt öt évben is kisebbségben, úgy a következőben is bízik abban, hogy együtt tud majd dolgozni a Botka-többségű testülettel.

„A jövőben azon fogok dolgozni, hogy a választópolgárok bizalmát a szegedi nemzeti, polgári oldal újra elnyerje” – válaszolta megkeresésünkre Mihálffy Béla, akinek a szegedi szervezetet érintő többi kérdésre nem állt módjában válaszolni. „Ahogyan eddig is, úgy továbbra is a szegedi és homokhátsági választópolgárok számíthatnak rám és a kormány támogatására” – írta.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!