Már húsz gyanúsítottja van a volt győri rendőrkapitányt érintő, máig titkosan kezelt büntetőügynek

2024. június 19. – 11:54

Már húsz gyanúsítottja van a volt győri rendőrkapitányt érintő, máig titkosan kezelt büntetőügynek
A Győri Rendőrkapitányság épülete – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Már mind a két magas rangú győri rendőri vezető letartóztatását megszüntették a bűnügyben, amelyben most is csak bővül a gyanúsítotti kör. Hivatali visszaélés gyanúja miatt tavaly szeptember 1-jén vették őrizetbe a volt győri rendőrkapitányt.

Rétestésztához hasonlít a volt győri rendőrkapitányt és egy másik győri rendőr főtisztet érintő ügy, mert ahogy a nyomozás folyik, még mindig újabb és újabb gyanúsítottakat hallgatnak ki. Legutóbb április második felében számoltunk be arról, hogy 12 gyanúsítottat hallgatott meg a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség, a szám másfél hónap során felszökött, és most arról tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy az ügynek 20 gyanúsítottja van, akiket kihallgattak.

Ennél többet lényegében most sem közölnek a titkosított eljárásról, de nem hivatalos forrásból úgy tudjuk – ami nem mellékes adat –, hogy a gyanúsítottak többsége nem rendőr.

Így az sem tudható, hogy miért vették őrizetbe és tartóztatták le 2023. szeptember 1-jén a hivatalosan „egyik vidéki rendőrkapitányként” nevezett rendőri vezetőt, akiről a Telex akkor megtudta, hogy a győri Váczi Attila rendőr ezredesről van szó. Őrizetbe vétele után az országos rendőrfőkapitány visszavonta Váczi kapitányi kinevezését, majd idén májusban nyolc hónap után kiengedték a letartóztatásból és bűnügyi felügyelet áll.

Tavasszal tudtuk meg, hogy év elejétől fogva egy másik magas rangú győri rendőri vezetőt is fogvatartottak, kérdésünkre a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ezt úgy erősítette meg, hogy „két gyanúsított áll kényszerintézkedés alatt”, de ekkor személyiségi okokra hivatkozva nem árult el többet.

A Telex megtudta – természetesen ezúttal sem a hivatalos helyről –, hogy mára nemcsak a volt kapitányt, de a másik magas rangú rendőrt is kiengedték, a KNYF pedig azt válaszolta, hogy „a korábban letartóztatott gyanúsítottak jelenleg bűnügyi felügyelet kényszerintézkedés hatálya alatt állnak.” Információink szerint ez esetükben a régen házi őrizetnek nevezett korlátozást jelenti, vagyis kijelölt ingatlanjukat nem hagyhatják el.

Mivel az eljárás a rendőri állományt is érinti, azzal a kérdéssel már a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, hogy miként érinti mindez a szervezet munkáját. Itt annyit feleltek: „A vármegye közrendjét és közbiztonságát a megfelelő rendőri létszámmal biztosítjuk!”

A Telex továbbra is úgy tudja, hogy a jelenlegi ügyben jellemzően nem korrupcióról van egyébként szó, mint amint volt például az emlékezetes lébényi autópálya-rendőrség esetében.

A bűncselekmények együttese többrétű, bonyolult, felmerülhetett például többször a hivatali visszaélés gyanúja, amit megvalósíthat valaki például egy szívesség törvénytelen teljesítésével is.

Az említett lébényi eljárás 18 volt autópálya-rendőr ellen folyt korrupció miatt, és 2021 márciusában zárult le jogerős ítélettel. A volt lébényi autópálya-rendőrök azzal rontották a hatóság hírnevét, hogy 2018 szeptembere előtt rendszeresen pénzt szedtek az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőitől a továbbhaladás tarifájaként.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!