Elvesztette az alacsony rokkantsági díj miatt indított perét a férfi, aki 90 ezer forintos ellátást kap

2024. június 17. – 07:13

Másolás

Vágólapra másolva

Elvesztette az állam elleni pert Orosvári Zsolt, aki a számára megítélt, méltánytalanul alacsony rokkantsági ellátás miatt perelte be a magyar államot. Orosvári ügyéről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzése alapján a Népszava számolt be.

„Ott voltam, amikor megkezdődött a pere, amit a rokkantakat passzív eutanáziára ítélő, megalázóan és képtelenül alacsony rokkantsági ellátási díjak miatt indított a magyar állam ellen. Ő maga az állam szerint 50 százalékos rokkant, de betegsége miatt már nem lesz munkaképes. 90 ezer forintos ellátásban részesül, két kiskorú gyermeke van” – írta Hadházy, és hozzátette, hogy „kb. 300 ezer honfitársunkat hagy az állam így csendben nyomorogni”.

A perről a Veszprém-Kukac nevű portál részletesen is beszámolt, e szerint a rokkantsággal élő férfi a tárgyaláson elmondta, hogy súlyosbodott a betegsége, de a leépült egészségügyi ellátórendszerben nem jut megfelelő kezelésekhez, a vizsgálatokat magánúton kell elintéznie, közben egyedül maradt két kisgyerekkel is, így mostanra minden tartaléka elfogyott.

Orosvári a perben két panasszal támadta az államot: az emberi méltóság és a szociális biztonság jogsérelme, illetve a 2020 utáni és a korábbi rokkantellátások közötti indokolatlan különbségtétele miatt, amely hátrányosan érinti azokat, akiket 2020 előtt rokkantosítottak. Ez volt az az év, amikor a Strasbourgi Bíróság ítélete szerint a magyar államnak rendeznie kellett a rokkantak helyzetét, amit az állam úgy oldott meg, hogy a rokkantsággal élők utolsó évben kapott átlagbérét vették figyelembe a rokkantsági ellátások összegének megállapításánál. Hadházy bejegyzéséből kiderül, hogy Orosvári Zsolt és 300 ezer sorstársa a módosításban meghatározott összeg alsó határánál is kevesebbet kap.

A veszprémi bírói tanács pénteken elutasította a beadványt, így nem küldik tovább azt az Alkotmánybíróságnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!