Helyi lap castingol a Fidesznek, Lázár János utódját keresik

2024. június 16. – 07:05

Helyi lap castingol a Fidesznek, Lázár János utódját keresik
Lázár János térségi országgyűlési képviselő, építési és közlekedési miniszer egy hódmezővásárhelyi kampányfórumon Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Grezsa István kormánypárti polgármesterjelölt (j) között 2024. május 25-én – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A vásárhelyi Fidesz–KDNP-nek össze kell kapnia magát, és új alapokra kell helyezni a helyi politizálást a későbbi sikerek érdekében” – írta meg szerdán a Promenad24, aminek neve onnan lehet ismerős, hogy márciusban ebben a lapban birtokolt tulajdonrészétől vált meg Rákay Philip, miután a Promenad24 munkatársai kritizálták a Márki-Zay Péterrel közösen szereplő, a polgármestertől el nem határolódó Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert.

Szerintük „nincs vesztegetni való idő, hiszen kevesebb mint két év múlva sorsdöntő országgyűlési választás lesz Magyarországon”, Lázár János pedig januárban bejelentette, hogy nem indul egyéni országgyűlési képviselőjelöltként 2026-ban, mert „számára 2024 a korszakváltás éve”.

A szerkesztőség úgy gondolta, magára vállalja a feladatot, és olvasóival megszavaztatja, ki legyen a politikus utódja a hódmezővásárhely–makói választókerületben. A cikk három jelöltet ajánl Lázár helyére: Farkas Éva Erzsébetet, Makó fideszes polgármesterét, Szél Istvánt, a vásárhelyi Fidesz elnökét, valamint egy makói civilt, Tiszlavicz László orvost, egyetemi tanárt, a Szegedi Tudományegyetem Pathológiai Intézetének igazgatóját.

Eddig összesen 1800 szavazat érkezett, és vezet az a vélemény, hogy valaki más lenne alkalmas a pozícióra: 861 ember, vagyis 48 százalék gondolta így. Szél István 28 százalékot szerzett, Farkas Éva Erzsébet 16-ot, Tiszlavicz László 8-at. Ugyanakkor az nem derült ki, hogy a több mint nyolcszáz szavazó, az olvasók csaknem fele kit ajánlana a felsorolt személyek helyett.

A vásárhelyi választási eredményeket megnézve érthető is, miért írta a Promenad24, hogy a kormánypártok helyi szervezetének össze kell szednie magát. A polgármesterként újrázó Márki-Zay Péter ugyanis 55 százalékot ért el a Mindenki Magyarországa színeiben, míg fideszes kihívója, Grezsa István csak 38 százalékot kapott. Ami még inkább jelzi a kormánypártok vásárhelyi helyzetét, hogy Márki-Zay pártja az összes választókerületben győzedelmeskedett.

Makón – amelynek a polgármestere is szerepelt a szavazáson – már más a helyzet, hiszen ott épp a kormánypárti városvezető tartotta meg pozícióját a szavazatok több mint felének megszerzésével. Farkas Éva Erzsébet 55 százalékkal újrázott. Farkas első alkalommal 2014-ben lett Makó polgármestere, azóta vezeti a várost. Vele Lázár János is kampányolt, de hogy utódjának is szóba kerülhet-e, az kérdéses.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!