Tízmilliárdból fejleszt klimatológiai adatgyűjtő rendszert a meteorológiai szolgáltató

2024. június 14. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

A „klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás” jegyében egy klimatológiai adatgyűjtő rendszer és adatbázis kiépítését tervezi a HungaroMet. A magyar meteorológiai szolgáltató tízmilliárd forintot fordít a projektre.

Szanka Gábor, a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a projekt európai uniós forrásból valósul meg, célja pedig, hogy a múltbeli adatokat digitalizálják, bővítsék, illetve a mérőhálózat adatait egy klimatológiai és időjárás-előrejelzési rendszerbe integrálják. Szanka állítása szerint az így létre jövő adatbázissal „a lakosság klímaváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodását” támogatnák, mivel Magyarországon is egyre jobban érezteti hatását a klímaváltozás: a statisztikai adatok szerint az éves átlaghőmérséklet egyre magasabb, erre pedig reagálni kell.

A többszáz mérőpontból álló hálózatba érkező adatokat széles körűen elérhetővé tennék, és a nagy pontosságú, megbízható műszereket többek között az ország 40 legnagyobb városában helyeznék el: ezáltal négymillió ember juthatna pontos információhoz a környezete klímafolyamatairól. A műszerek a klasszikus időjárási adatok mellett a levegő minőségét is nyomon követnék.

A tervek szerint az új portál első változata 2026 februárjára készül el, amit a tesztek, felhasználói igények alapján fejlesztenek majd tovább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!