Stefano Bottoni: A rendszer még elvegetálhat, hacsak az oligarchái nem indulnak meg Magyar Péter felé a túlélés reményében

2024. június 13. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

„A rendszer eróziója kétségtelen. Minden évben 60 ezerrel kevesebben vagyunk, épp az lesz a Fidesszel is, mint az MSZP-vel, hogy lassan elfogynak a támogatói, a fiatalok közül pedig nem sikerül híveket toborozni helyettük” – mondta Stefano Bottoni a Hvg360 interjújában.

A történész szerint a Fidesz mesterterve az volt, hogy a megosztott ellenzék árnyékában elvisz majd az urnákhoz 1,5 millió saját szavazót, de ennek lehetősége Magyar Péter érkezésével elszállt, ezért márciustól pánikszerű mozgósításba kezdtek. Végül nem is Orbán, hanem Magyar Péter semmisítette meg a korábbi ellenzéket úgy, hogy a Fidesz táborába is „beleharapott tízszázaléknyit”.

„A két 60 pluszos rivális, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc pedig nyalogatja a sebeit”

– fogalmazott a történész.

Bottoni szerint most egy kétéves maratonfutás kezdődik meg 2026-ra, ami tényleg valódi élet-halál kérdése mindkettejük számára.

„Ha Orbán 2026-ban veszít, akkor megroppan a varázsa, már valószínűleg nem engedik visszatérni az övéi. Magyar számára sincs más opció, mint a győzelem; ha parlamenti ellenzékként betagozódna a rendszerbe, akkor éppúgy eltűnne, mint az elődei”

– mondta.

Magyarnak addig fel kell építenie egy pártot, meg kell találnia a 106 egyéni képviselőjelöltet, és a Fővárosi Közgyűlésben is vívnia kell közben a napi politikai harcokat, de kérdés, hogyan tudja majd a pártok, mozgalmak részeit integrálni, „mert a Messiás-szerep nagyon veszélyes, személyiségtorzító lehet”. A történész Magyar Pétert ezután Emmanuel Macronhoz hasonlította: mindketten az elitből jönnek, és a francia elnök volt az, aki „a haldokló szocialistáknak elmondta a végzetes diagnózist”, Magyar pedig ugyanezt teszi a hazai baloldallal.

Bottoni úgy gondolja, a mostani választáson az is látszott, hogy a nagyobb részvétel nem a Fideszt erősíti, nincsenek a pártnak jelentős tartalékai. De

„a rendszer még elvegetálhat, ha nem történnek belül nagyobb rengések, és ha a túlélés reményében a rendszer oligarchái nem indulnak meg Magyar Péter felé.”

Szerinte Magyarban megvan az a képesség, hogy egy ilyen helyzetet hatalomtechnikailag kezeljen, mivel „nem hiányzik belőle a fideszes huncutság”. 

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!