Adathalász trükkel próbálta megszerezni hallgatótársai ösztöndíját egy magyar hekker

2024. június 13. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetemi hallgatótársait és oktatóit próbálta adathalászattal átverni egy magyar fiatal: az ösztöndíj-kifizetések meghekkelésén kívül néhány vizsgajegyet is sikerült módosítania. A férfit letartóztatták, írja az MTI.

A férfi létrehozott egy, a tanulmányi rendszerre megtévesztően hasonlító email címet, a címzettek a levelet megnyitva egy linken keresztül a tanulmányi rendszer bejelentkezési felületéhez szintén megtévesztésig hasonlító adathalász weboldalra jutottak, ahol megadták a bejelentkezéshez szükséges kódot és a hozzá tartozó jelszót.

Az így megszerzett bejelentkezési adatokkal a hekker februárban több tucat hallgató fiókjába lépett be, és az ösztöndíj-kifizetésekhez megadott bankszámlaszámot a saját nevére vezetett bankszámlaszámra módosította. Az összesen 2 millió forint feletti összegből végül csak 64 ezer forint jutott el a férfihez a banki azonosítási nehézség miatt.

Ezután még két oktató fiókjába is belépett, ott a saját és egy hallgatótársa érdemjegyeit módosította. Majd még egy másik felsőoktatási intézményben is hasonló módszerekkel próbálkozott, itt 300 ezer forintot szerzett meg.

A férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítják, a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség indítványozása alapján letartóztatták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!