Karácsonyt és Szentkirályit is lehúzták egy kőbányai szavazólapról

2024. június 12. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kőbányai olvasónk küldött fényképet egy olyan főpolgármesteri szavazólapról, melyen Szentkirályi Alexandra mellett Karácsony Gergely neve is ki volt húzva. Így:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Szabó Krisztián, a helyi választási iroda vezetője az incidensről a Telexnek azt mondta, az érintett 25. számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága (SZSZB) nem jelezte a problémát, de megkeresésünk után tájékoztatást kért az SZSZB elnökétől és a jegyzőkönyv-vezetőjétől. Ebből kiderült, hogy egy választópolgár a szavazófülkéből a kitöltött szavazólapjaival visszatérve valóban visszaadta a főpolgármesteri szavazólapot az SZSZB részére, amelyen a jelölésről lemondott Szentkirályi Alexandrán kívül egy másik jelölt is áthúzásra került.

A szavazólap választópolgárnak történő átadásakor és lebélyegzésekor az SZSZB elnöke és a mellette helyet foglaló tagjai nem észlelték, hogy a szavazólapon hibás áthúzás szerepelne. A fajtánként kötegekben elhelyezett szavazólapok közül a legfelsőt adták át az érkező választópolgárnak, ezeken az SZSZB-tagok szintén nem láttak kettős áthúzást.

Az SZSZB a visszaadást követően úgy döntött, hogy rontott szavazólapként minősíti a két áthúzást tartalmazó szavazólapot, és egy új, ezúttal már megfelelő szavazólapot adott át. Az SZSZB a szavazókörben további hibás szavazólapot nem talált sem a szavazólapok átadása, sem a szavazatok számlálása során, és ilyen problémát más szavazókörből sem jeleztek a kőbányai választási szervek felé.

A tájékoztatás szerint utólag már nem lehet megállapítani, hogyan keletkezett a kettős áthúzás, ezért a helyi választási irodának sincs lehetősége a további intézkedésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!