Pont ugyanannyi szavazatot kapott az első két helyen végző polgármesterjelölt Rábaszentmihályon, új választást kell tartani

2024. június 12. – 11:54

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Rábaszentmihályon 120 napon belül újra szavazniuk kell az embereknek, mert a két, első helyen végző polgármesterjelöltre pontosan ugyanannyi szavazatot adtak le. Horváth Gábor jelenlegi polgármester és kihívója, Németh Balázs egyaránt 104 voksot kapott.

A részvételi arány egyébként kiugróan magas volt a 470 lakosú, Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülésen: a 410 szavazásra jogosult állampolgár közül 296-an megjelentek az urnánál. Volt ugyan 6 érvénytelen voks, de a részvételi arány 72,2 százalékos. Ez tizennégy százalékkal magasabb, mint az országos átlag.

A 104 szavazat azt jelentette, hogy a szavazók 35,86 százaléka voksolt a két első jelöltre, és mivel a faluban volt további két aspiráns is a polgármesteri címre – ami szintén nem szokványos egy ekkora településen –, így alakulhatott ki a szoros verseny. Egyébként a harmadik helyen végző induló, Takács Ottó is csaknem 26 százalékot szerzett.

Mindenki, aki polgármester szeretne lenni Rábaszentmihályon, független induló. A képviselőjelölteknél hasonló probléma nem merült fel, ott nem volt szavazategyenlőség. Annyi érdekesség azért akadt, hogy a harmadik helyen végző képviselőjelölt szintén 104 szavazatot kapott. A verseny köztük is szoros volt, egy-két szavazat döntött.

A szabály ilyenkor az, hogy 120 napon belül új szavazást írnak ki a polgármesteri tisztségre.

Hasonló okból időközi választást tizenhat településen kell kiírni – ennyi helyen lett szavazategyenlőség.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!