Majdnem 300 olyan könyv van, amit nem árulhatnak iskolák és templomok körül a könyvesboltok

2024. június 11. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 295 olyan könyvről nyilatkoztak a kiadók, amelyeket nem árusíthatnak felnőtteknek sem a kormány melegellenes törvénye miatt iskolák és templomok körül, és 30 olyan könyv is van, amit nem lehet kitenni a kirakatba a jogszabály miatt, írja a Népszava. A lapnak Nyáry Krisztián, a Líra kreatívigazgatója azt mondta, hogy nagy terhet ró a szelekció a kiadókra és a kereskedőkre is.

„Például a könyvesboltokat ellátó informatikai rendszerek nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy tartalmi szempontok szerint kell szűrni a könyveket. A kereskedő az üzletben leveszi a polcról az inkriminált kötetet, amelyikről a kiadója úgy nyilatkozott, hogy érintett, visszaküldi, a rendszer pedig úgy értelmezi, hogy elfogyott, és küld belőle másikat. Ha pedig nem automata intézi, akkor rá kell állítani egy embert külön fizetésért, nyilván amíg át nem programozzák szintén sok pénzért a kereskedelmi szoftvert” – mondta Nyáry Krisztián. Hozzátette, hogy egy módosítás miatt már jóval kevesebb könyvet érint a törvény.

„Bekerült a homoszexualitás, nemváltás stb. megjelenítése mellé a »népszerűsítése« kifejezés is. Mi ezt úgy értelmezzük, hogy innentől csak arra a könyvre vonatkozik, amely explicit módon arra biztatja az olvasót, hogy legyen meleg. Mi pl. értelmezésünk szerint még nem adtunk ki ilyen könyvet” – mondta.

A tavaly elfogadott törvény szerint azokban a boltokban, amik iskola vagy templom 200 méteres körzetében vannak, lefóliázva sem lehet árulni ilyen könyveket. Itt írtunk bővebben arról, milyen hatása van a melegellenes törvénynek a könyvesboltokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!