Dobrev vagy Magyar? – telefonos közvélemény-kutatók kérdezgetik az embereket két nappal a választás után

2024. június 11. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

Több olvasónk is kapott telefonos megkeresést a választás óta: ezekben a hívásokban a Társadalomkutató Intézetként bemutatkozó hívó többek között arról kérdezte a vonal másik végén lévőket, hogy

elégedettek-e Orbán Viktor politikájával, illetve kit választanának miniszterelnöknek, ha csak Magyar Péter és Dobrev Klára közül lehetne választani.

A beszámolók alapján a hívó először alapadatokat kérdezett, „majd azt, hogy mostanában mik voltak a témák a barátaimmal, beszéltünk-e például a rezsiárakról, az Európán kívüli migrációról, az inflációról, az ukrán–orosz háborúról vagy a zöldenergiáról” – mondta egyik olvasónk.

Ezután a közvélemény-kutató a lényegre tört, megkérdezte, hogy a hívott felet mennyire érdekli a politika. „Olyan kérdéseket tettek fel, hogy voltam-e szavazni. Kire szavaztam?” – tudtuk meg a beszámolókból. A kérdező emellett olyasmiről is érdeklődött, mint hogy a másik fél szerint

  • kéne-e új miniszterelnököt választani;
  • ő elégedett-e Orbán Viktorral;
  • egy négyes skálán hogy értékeli, hogy „Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnába”;
  • vagy fontosnak tartja-e az ország migrációs politikáját?

A hívószám az internetes tudakozók alapján egyébként nem először keresi politikai ügyben az embereket. Többen is arról írnak, hogy az említett szám az EP-választásról kérdezte őket, vagy Fideszhez közeli propagandamondatokat csomagolt kérdés formájába. Volt olyan olvasónk, aki arról jelzett, hogy a Dobrev vagy Magyar kérdést már a választás előtt is feltették neki az intézet nevében.

A Társadalomkutató Kft. / Intézet egy viszonylag homályos cég, 2019-ben, még az Indexen írtunk róluk, amikor több szakember is jelezte, hogy közvélemény-kutatásnak álcázott etikátlan manipuláció zajlik a kampányban – még a rendőrség is nyomozott ennek ügyében. A telefonálók egy része ezen a néven mutatkozott be akkor.

A „Dobrev vagy Magyar” kérdéskör pedig egybecsenghet akár azzal is, amit korábban Magyar Péter mondott: mint fogalmazott, egyelőre nem akarja előrevetíteni, hogy mikor válhatnak igazán hatékonyan működő szervezetté, mert ezzel akár a Fideszt is segíthetné. Szerinte ugyanis a kormánypártban is felmerülhetett, hogy előrehozott választást érdemes kiírni, mert a későbbiekben fogyhatnak a Fidesz-szavazók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!