Megsemmisítette a balatonaligai kikötő üzemeltetési engedélyét a Pécsi Törvényszék

2024. június 11. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Megsemmisítette a Pécsi Törvényszék a balatonaligai kikötő vízjogi üzemeltetési engedélyét, és új eljárásra kötelezte a Fejér Vármegyei Kormányhivatal katasztrófavédelmi igazgatóságát – értesült a Népszava. Ezt a Telex kérdésére a Pécsi Törvényszék is megerősítette.

A döntés június 7-én emelkedett jogerőre, ellene – az írásba foglalt határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül – felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriánál.

Az indoklás szerint eljárási szabályszegések miatt vonták vissza az engedélyt.

„Ezek olyan lényeges szabálysértések voltak, amelyek csak új eljárás lefolytatása esetén orvosolhatók, így a hatóság az Aligai Fürdőegyesület ügyféli jogállását nem ismerte el, az egyesületet az eljárásba nem vonta be, emellett egy másik ügyfelet sem értesített az eljárásról” – írta a Telexnek eljuttatott közleményében a törvényszék.

„Ezen kívül a bíróság a Fürdőegyesület (felperesi) kereset alapján vizsgálata, hogy a beruházás az Ngkr. rendeletben írtaknak megfelel-e, e körben a felperesi keresettel szemben megállapította, hogy az egy olyan komplex ingatlanfejlesztésre irányuló beruházásnak minősül, amely e rendeletnek megfelel, azonban a beruházást érintő helyrajzi számok között olyan helyrajzi szám is szerepelt, amelyet a rendelet melléklete nem tartalmazott, holott kizárólag azokon az ingatlanokon megvalósuló beruházás tekinthető kiemelt beruházásnak, amelyeket a jogalkotó az Ngkr. rendelet mellékletében rögzített” – tették hozzá.

A korábbi Club Aliga helyén létesített ingatlankomplexumot május végén, a nyilvánosság kizárásával nyitották meg. Ezt több lépésben próbálta megakadályozni a a civileket képviselő Aligai Fürdőegyesület (AFE). Az AFE azért küzd a beruházás ellen, mert helyiek attól tartanak, hogy ismét elveszítik a rendszerváltás előtt lezárt, azóta viszont szabadon használható partszakaszt.

A kikötő üzemeltetési engedélyét tavaly egyszer már megsemmisítették, majd a kérelem a Fővárosi Kormányhivatalhoz került, és az itt lefolytatott új eljárás végén ismét megkapta az engedélyt a Pro-Mot. A vízjogi üzemeltetési engedélyt az AFE még tavaly ősszel támadta meg a bíróságon. Most a Pécsi Törvényszék ismét megsemmisítette azt, és új eljárást írt elő.

Az AFE a kikötő használatbavételi engedélyét is megtámadta, az ügyben várhatóan július elején születik döntés.

Az egykori pártüdülő helyén épülő szálloda, vízi élménypark, illetve kikötőkomplexum beruházásának ügyét, amely több Fidesz-közeli oligarcha után jelenleg a szintén a NER-hez köthető Balázs Attilához, illetve cégéhez, a Pro-Mot Kft.-hez tartozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!