Lakatos Júlia: Azok a lovak, amikre téteket tett Orbán, befutottak az EP-választáson

2024. június 10. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

A jobboldal megerősödött, és az utóbbi években a nemzetpolitika kezd egyre markánsabban megjelenni az Európai Parlament szintjén, mondta a Telex választási műsorában Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója, aki szerint Orbán Viktor várakozásai is bejöttek.

Lakatos azt mondta, a legutóbbi három EP-választás leginkább arról szólt, hogy újraértelmeződik az, hogy mit értünk a mainstream és a szélsőjobb vagy újjobboldal vitája alatt. A régi definíció, hogy mit jelent jobboldalinak lenni az EP-ben egyre jobban felhígul. Most azt látni, hogy az EP-n belüli állandó blokk biztosítja a többséget, és ezt szélsőjobboldalinak nevezett, ugyanakkor sokszínű pártok támadják. Az elemző szerint az a nagy kérdés, hogy lehet-e úgy kritikát megfogalmazni, hogy az ne legyen euroszkeptikus vagy populista.

Az elemző szerint a német, holland, olasz és francia szélsőjobboldali pártok alapvetően nem fogják megváltoztatni az EP szokott munkamenetét, de útkereső időszak következik majd. A jobboldal és a populizmus megerősödése részben annak köszönhető, hogy az EP szintjén jelennek meg belpolitikai változások, miközben olyan összeurópai ügyek vannak, mint az ukrán háború, a migráció vagy környezetvédelmi kérdések és azok gazdasági hatásai. Egyre több helyen látják, hogy közvetlen hatása van az európai politikának a belpolitikára, erre pedig a mainstream politika nem minden esetben reagál gyorsan.

Orbán Viktor az EP-választás előtt az mondta, hogy több úgynevezett békepárti lesz az EP-ben. Lakatos szerint a miniszterelnök várakozásai bejöttek.

„Ausztriában is sikerült partnert találni, Hollandiában is, a lovak, amikre ő téteket tett, azok befutottak. Ez megkönnyíti a dolgát. De Magyarország lesz a soros elnök, ez picit diplomatikusabb pozíciót kíván meg, és az átállás miatt egy picit bizonytalan időszak lesz az unió élén. Ugyanakkor hosszú távon nem látom, hogy Orbán megváltoztatná a politikáját, nincs rá kényszerítőeszköz. Nemcsak azért, mert úgy értelmezik, hogy mindkét választást megnyerték. Az ő nézőpontjukból ha az a narratíva, hogy súlyos válság, botrány volt, és egy hirtelen előkerült erős ellenfelet győztek le, mindegy, milyen mértékkel, azt tudják sikerként értékelni. Belül viszont ezerrel fognak dolgozni azon, hogy tudják az ollót tágítani, hogy 2026-ban más pozícióból induljanak” – mondta Lakatos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!