Eltökörésznek az írek a számlálással, de így is megállították a szélsőbalt

2024. június 10. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Feltűnhet az európai választásokat alaposan követőknek, hogy egy kivételével már minden európai országban eredményt hirdettek. Az egy kivétel Írország, ahol több sajátosság miatt még mindig nincs hivatalos eredmény, csak becslés. Írország alapból nem egy nagy választókörzet, mint például Magyarország, hanem három régióban három különböző jelöltlistára szavazhatnak az írek (a régiók: Midlands-North-West/Középvidék-Északnyugat – 5 mandátum, South/Dél – 5 mandátum, Dublin – 4 mandátum).

Simon Harris miniszterelnök kezet fog egy választási bizottsági taggal Dublinban – Fotó: Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Simon Harris miniszterelnök kezet fog egy választási bizottsági taggal Dublinban – Fotó: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Másfelől az írek csak papíralapon szavazhatnak, a szavazatszámlálás kézzel megy, lassan halad, és a sok jogorvoslati lehetőség miatt gyakoriak az újraszámolások. Az ír helyzetet bonyolítja, hogy helyhatósági választásokat is tartottak, ennek azért már vannak eredményei (újabb magyar analógia: nálunk is az ezen leadott voksokat számolták össze először).

Az Irish Times mindenesetre megállapította, hogy a középpártok erősödését hozta az ír választás – szembemenve az európai szélsőséges trendekkel. Ez itt azt jelent, hogy a Fianna Fáil, a Fine Gael és a Zöld Párt felülteljesített, míg a nacionalista, ugyanakkor szélsőbalos Sinn Féin alul.

A Times nem is bocsátkozott még mandátumbecslésbe, de az országos szavazatarányokat már sejteni lehet. 16 százalék körül, fej fej mellett áll a két nagy középpárt, a liberális-kereszténydemokrata Fine Gael és a hajszálnyival konzervatívabb Fianna Fáil. A Sinn Féin kicsivel több mint 12 százalékra számíthat, 8 százalék körül várják a Zöld Pártot és a Munkáspártot, 6 százalék alatt áll a szélsőbalos Emberek a Profit Előtt, és végül kicsivel 4 százalék felett a Szociáldemokratákat. Írországban hagyományosan erősek a független jelöltek, akik most 28 százalék felett kaphattak szavazatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!