Kést vitt az iskolába, osztálytársai meggyilkolásával fenyegetőzött egy sajókazai általános iskolás

2024. június 9. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónapra elrendelték annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, aki május végén kést vitt az iskolába, nem sokkal később pedig az osztályfónökének megüzente, az egész osztályát meg akarja ölni – derül ki a Miskolci Törvényszék közleményéből.

A nyomozás adatai szerint a Sajókazai Általános Iskola egyik tanára május 24-én vette észre, hogy az egyik a tanóra alatt a gyerek egy 11 centiméter pengehosszúságú konyhakést vett elő a táskájából, és a saját nyelvén húzogatta azt. A tanár azonnal elvette tőle a fegyvert.

Május 26-án a gyerek üzenetküldő alkalmazáson keresztül közölte az osztályfőnökével, hogy az általa iskolába vitt késsel az volt a szándéka, hogy az egész osztályt megölje.

A fiatal tagja volt egy korábban létrehozott internetes közösségi csoportnak is, amiben a tagok egy sajókazai mészárlást, és ennek kapcsán egy bázis létrehozását tervezgették. Ebben a csoportban egy olyan bejegyzést is közzétett, hogy a „sajókazaiak mind meg fognak fizetni!”.

„A gyanúsított fenti cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas emberölés előkészülete bűntettének a megállapítására” – írja a törvényszék.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan tartani lehet attól, hogy a fiatal a még kihallgatandó tanúk befolyásolásával a bizonyítási eljárást veszélyeztetné, esetleg az előkészített bűncselekményt véghez vinné, ezért – a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára is figyelemmel – egy hónapra elrendelte a letartóztatását, melyet büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani.

A végzés nem végleges, a gyanúsított, védő és törvényes képviselő fellebbezést jelentett be.

A Győrhöz közeli bőnyi iskolában április 29-én szúrta szívtájékon egy osztálytársát egy hatodikos, 12 éves kislány a reggeli tanóra végén egy 20 centiméter hosszú konyhakéssel. Mint kiderült, a kislány listát készített, melyen az osztálytársai neve szerepelt: pirossal azok voltak megjelölve, akiket szintén meg akart ölni, zölddel, akiket nem.

Egy gyerek általában akkor nyúl erőszakos eszközhöz, ha ezt az indulatkezelést tanulta el a felnőttektől, másrészt ha nem érzi magát biztonságban, ezért a világgal szemben védekező és támadásra kész pozícióba helyezi magát, állítja a kriminológus szakértő. Arról, hogy megelőzhetőek lennének-e a bőnyi késeléshez hasonló esetek, és hogyan merülhet fel ilyenkor a szülő felelőssége, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!